PETREAN Lucian – bariton

Baritonul Lucian Petrean s-a născut în 1975 la Bistrița. între anii 1990 – 1999 urmează Seminarul Teologic Ortodox și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. în anul 2000 este admis la Studii de Doctorat la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. în 2010 a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secția Canto, la clasa conf. univ. Dr. Ana Rusu, iar în 2012 a absolvit Cursurile Universitare de Master ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, secția Canto, la clasa prof. univ. Dr. Gheorghe Roșu.
A susținut cursuri de Master Class sub îndrumarea tenorului Constantin Nica (Elveția), a sopranei Laura Niculescu (România), a pianistei Nicoletta Olivieri (Italia) și a baritonului Alfio Grasso (Italia).
în mai 2010 debutează în rolul Rigoletto din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi în cadrul festivalului „Viva Vox” la Opera Națională din Cluj-Napoca sub bagheta dirijorului Gheorghe Dumănescu.
în februarie 2011 susține un concert la Polenza, regiunea Macerata – Italia sub îndrumarea dirijorului Cristian Sandu. în martie 2011, participă la Concertul Extraordinar susținut la Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj cu lucrarea „Breve Trittico Mariano” împreună cu mezzosoprana Gabriela Thierry (Mexic), sub bagheta dirijorului italian Maurizio Baldin. în mai 2011 debutează în rolul Tonio din opera „Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo la Opera Națională din Cluj sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. în noiembrie 2011, la Cluj-Napoca, cântă în spectacolul „Zarzuela Fascinacion” sub bagheta dirijorului Josep Gal (Spania). în martie 2012 debutează în rolul lui G. Germont din opera „ La Traviata” de G. Verdi la Opera Maghiară din Cluj, sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. în iunie 2012 este finalist al Concursului „Quarto Concorso Lirico Internazionale Alfredo Giacomotti” de la Pavia – Italia. în 2013, la Bistrița, în cadrul Galei Premiilor Culturii Bistrițene primește distincția de „CAVALER AL CULTURII BISTRIȚENE”. în martie 2013, la Filarmonica de la Râmnicu Valcea cântă rolul Rigoletto împreună cu artiști de la Opera din Craiova sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub.
Este invitat să cânte pe diverse scene lirice din România: Cluj-Napoca, Iași, Arad, Botoșani, Suceava, Bistrița, Carei, Piatra-Neamț sau Onești. La Opera Brașov, a cântat în rolurile principale din „Tosca” de G. Puccini, „Il Trovatore” și „Rigoletto” de G. Verdi și „Paiațe” de R. Leoncavallo, fiind foarte îndrăgit de publicul meloman. A jucat, de asemenea, în neconvenționala producție„Rigoletto” de G. Verdi, în regia lui Stephen Barlow, de la Opera Națională București.

Foto: Nicu Cherciu

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.