
Soprana este născută în Braşov, România, la data de 22 noiembrie 1992.
A început studiile muzicale ca violonistă cu prof. Marinela Mugea, ajungând să participe la diferite competiții, precum Olimpiade Naţionale, unde a obţinut premiul I în anul 2003 şi 2007 şi premiul II în anul 2006 dar şi premii obţinute în cadrul concursurilor „Tânărul Instrumentist” sau „Pagini muzicale romaneşti”. În 2008 a participat la Cursuri de Măiestrie Artistică cu prof. Dr. Octavian Raţiu. A terminat Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, secţia vioara.
Din anul 2009 până în 2012 este membră a Corului Astra din Braşov. Din 2010 începe să studieze canto clasic cu prof. Doina Mihăilescu şi, totodată, participă la concursuri precum: Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță” în anul 2010 şi 2011, unde obţine locul I. Participă, în 2011, la Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului” unde obţine Premiul Special din partea Preşedintelui Festivalului pentru o intrerpretare de excepţie, în 2010 la Concursul „Divina Musica” unde obţine tot locul I, iar în 2011 urmând să obţină locul I la Concursul „Pagini Muzicale Româneşti”. În 2014 participă la Cursurile de Măiestrie Artistică cu soprana Mariana Nicolesco, iar în 2016 obține locul III la concursul „Leggerezza” din București. Își urmează studiile de licență și master în cadrul Universității „Transilvania”, Facultatea de Muzică din Brașov, secția canto, cu prof. dr. Cristina Soreanu.
În plan personal, Mădălina Bourceanu a susținut numeroase recitaluri în calitate de solistă atât în ţară, cât şi în străinătate, interpretările sale fiind apreciate atât de public, cât și de specialiștii din domeniu, cuprinzând repertoriul ce aparține tuturor stilurilor muzicale, de la lied la musical, operetă şi operă. Recitalurile au avut loc în Beijing, Quindao, Paris, Bucureşti, Sibiu, Braşov. Interpretarea sopranei Mădălina Bourceanu s-a remarcat printr-o tehnică desăvârșită, prin cunoașterea particularităților stilistice ale stilurilor muzicale, prin rafinament, sensibilitate și creativitate. Totodată, dovedește competență, pasiune, generozitate, dăruire și multă implicare, având un repertoriu vast care cuprinde în prezent următoarele roluri de operă și operetă:
W. A. Mozart – Flautul fermecat – Doamna I
R. Leoncavallo – Pagliacci – Nedda (debut 2023)
G. Puccini – Suor Angelica – Suor Angelica
G. Puccini – La Boheme – Mimi
G. Bizet – Carmen – Micaela
J. Strauss – Voievodul ţiganilor – Saffi
E. Kalman – Silvia- Silvia
E. Kalman – Contesa Mariţa
K. Zeller – Vanzătorul de păsări – Prinţesa
C. Porumbescu – Crai nou – Dochiţa
J. Strauss – Liliacul – Rosalinda (debut în decembrie 2022)
Totodată, în repertoriu se află numeroase lieduri din creaţia compozitorilor clasici, romantici şi contemporani, abordând şi repertoriul vocal-simfonic:
G.B. Pergolesi – Stabat Mater
Fr. Schubert – Missa no. 2 (G Major, D. 167)
R. Strauss – 4 Lieder, op. 27
Fr. Liszt – Tre Sonetti di Petrarca
A. Dvořák- Cigánské melodie op. 55
H. Wolf – Migon Liede
În prezent, soprana are peste 50 de miniaturi vocale în repertoriu și, totodată, arii celebre de operă, operetă sau arii de concert. Din repertoriul francez studiază lucrări ale compozitorilor: G. Faure, C. Debussy, L. Delibes, M. Ravel, F. Poulenc, G. Bizet, J. Offenbach, G. Charpentier, J. Massenet, dar și lucrări ce aparțin compozitorilor: Fr. Schubert, R. Schumann, G. F. Handel, W. A. Mozart, J. Brahms, R. Wagner, G. Mahler, H. Wolf, A. Schoenberg, J. Strauss, R. Strauss, Ch. W. Gluck, Fr. Lehar; repertoriul rus este alcătuit din lucrări ale lui P. I. Tchaikovsky, M. Glinka, S. Rachmaninov, N. Rimski- Korsakov, M. Balakirev, A. Rubinstein; repertoriul spaniol: F. Obradors, M. De Falla, J. Turina, R. Chapi, M. Torroba; repertoriul italian ce cuprinde compozitori precum: V. Bellini, G. Donizetti, G. Verdi, A. Catalani, G. Puccini. R. Leoncavallo, P. Mascagni și, nu în ultimul rând, repertoriul românesc care cuprinde lucrări ce aparțin compozitorilor: G. Enescu, M. Jora, V. Mihăilescu, T. Brediceanu, A. Stoia, S. Drăgoi, P. Constantinescu, C. Brăiloiu, Gh. Dima, F. Barbu, Gh. Dendrino, F. Comișel, I. H. Darclee, C. Porumbescu, G. Grigoriu.
În prezent, soprana este doctorand la Facultatea de Muzică – Universitatea „Transilvania” Brașov și continuă să se perfecţioneze artistic şi vocal, având proiecte ambițioase pentru viitor.
Mădălina Bourceanu se remarcă printr-o bogată activitate artistică, dovadă fiind articolele care au fost publicate la adresa acesteia, încă din studenţie:
1. „Madalina Bourceanu – O speranta a muzicii de opera”
„Voce puternica, bine lucrata, care poate ajunge exceptionala. Prezenta muzicala controlata,”intrari” bine realizate si peste toate placerea de a canta. Madalina Bourceanu canta cu placere, cu o evidenta placere, traieste muzica si asta se vede imediat.
Simt imediat unde este talent. Simt imediat valoarea. Tanara studenta s-a ridicat peste colegi si colege, s-a detasat imediat. Nu stiu amanunte despre alte reusite muzicale ale Madalinei Bourceanu, dar cat am vazut-o si auzit-o sunt suficiente sa-i prevad un frumos viitor,o cariera. Sigur de aici pana acolo mai sunt multe, se pot intampla multe. Mai este multa munca,mai sunt si sacrificile pe care trebuie sa le faca, mai este si norocul. Norocul sub toate felurile printre care si cel al unui mentor care sa o indrume.
Am vazut ceva spectacole de opera. Nu sunt un meloman ca la carte in ce priveste opera dar am vazut cateva spectacole aici la Brasov si am detectat( atunci) cateva soliste de opera aflate la inceput de drum la care am simtit valoarea, talentul.
Nu m-am inselat. Au facut cariere extraordinare.
Ele se numesc Nelly Miricioiu, Felicia Filip, Daniela Vladescu.
Norocul, munca si talentul o pot ajuta pe Madalina Bourceanu sa ajunga acolo unde merita….” [Ioan Avram – Decembrie 2016]
2. ACTUALIZARE-15.12.17 “Aflu de pe afisele Operei din Brasov ca Madalina Bourceanu a debutat in rolul titular din opereta „Silvia”(de Kalman),pe scena mentionatei institutii. Nu pot decat sa ma bucur,sa-mi se confirme intuitia despre talentul si posibilitatile de progres ale tinerei soliste. O cariera in muzica de opera/opereta se face greu, dar in cazul de fata se pare ca este posibila”. (https://ioanavram.wordpress.com/2016/12/21/o-speranta-a-muzicii-de-opera-madalina-bourceanu/)
3. „În 8 noiembrie, Sala mică a Ateneului Român a fost gazda celui de-al doilea recital vocal înscris în Stagiunea de marţi seara, sezonul 2016. Un program al miniaturilor vocale a propus soprana Mădălina Gabriela Bourceanu, trecând prin liedul german şi francez, apoi prin creaţia românească şi cea rusă, încheind cu sonorităţi iberice. Mi-a plăcut timbrul ei vocal, maturitatea cu care a înţeles şi a abordat liedul. În vârstă de 24 de ani, Mădălina Gabriela Bourceanu este
studentă în ultimul an la Facultatea de Muzică din Braşov unde studiază cu mezzosoprana Cristina Soreanu, aceasta urmărindu-şi cu atenţie discipola: „O seară foarte frumoasă! Mă aşteptam pentru că e o studentă foarte bună. Din primul an s-a dovedit a fi foarte conştiincioasă şi, cum aţi văzut şi aţi auzit, este de o muzicalitate deosebită. Deja din anul IV este solistă a Operei din Braşov şi teatrul se mândreşte cu aşa o voce şi aşa o soprană de calitate.”
“Vă spuneam, un program mozaicat a propus Mădălina Gabriela Bourceanu, însoţită la pian de Alexandra Fits, o muziciană sensibilă şi rafinată, o instrumentistă cu multă experienţă în genul muzicii de cameră: „Am fost uluită de progresul realizat în patru ani. Mă înţeleg foarte bine cu ea; din punct de vedere musical o simt foarte bine, îi înţeleg intenţiile. Muzical cred că e potrivire foarte bună. Ca să pot cânta cu Mădălina, eu cant cu ea. În interior eu cânt şi vocal, cumva intru în firescul cântatului vocal şi e ca şi cum m-aş acompania pe mine.”
Cei care s-au aflat aseară la Sala mică a Ateneului Român au avut parte de o călătorie interesantă în genul liedului propusă de Mădălina Gabriela Bourceanu, un demers muzical construit inteligent şi cu emoţie, al cărui fir conducător a fost dragostea, după cum tânăra soprană a mărturisit.
Pe lângă vocea frumos timbrată condusă cu inteligenţă am sesizat multă sensibilitate şi emoţie în cântul sopranei Mădălina Gabriela Bourceanu şi dacă va continua să se perfecţioneze, cu siguranţă vom mai auzi de realizările ei artistice.”
Reportaj realizat de Jeanine Costache [Noiembrie 2016]
4. „Mădălina Bourceanu este o voce de aur a generației tinere de soliști de operă; încă de pe băncile facultății a fost invitată să cânte pe scena Operei Brașov, bucurându-se de succes în opereta „Voievodul țiganilor” de J. Strauss. Acum, ca proaspăt angajată a instituției, își face debutul cu rolul Silvia, având toate atuurile pentru a face o partitură memorabilă.” [December 2017] -http://www.mytex.ro/stiri/273-cultura/564370-brasov-debut-de-soprana-si-un-dirijor-argentinian-la-opera.html
5. “După uvertura executată impecabil de orchestra, a inceput acțiunea operetei. Rand pe rand, au intrat in scena personajele. Soprana Madalina Gabriela Bourceanu in rolul Saffi a dominat de departe distribuția. Superbă, înaltă, statuară, cu o voce limpede, curată. Cu dicție impecabilă, joc de scenă… Vocea ei se auzea distinctă chiar in timpul celor mai zgomotoase scene de ansamblu, dominand aparent fara efort orchestra , corul si ansamblul solistic.”
(cronică a operetei „Voievodului Țiganilor scrisa și distribuita pe pagina Amicii Operetei de către doamna Liana Tauberg)