MIRCEA HOLIARTOC – dirijor

Este născut pe 27 iunie 1975, la Vișeu de Sus, județul Maramureș. După absolvirea Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara, specialitatea interpretare instrumentală – pian, în anul 1994, Mircea Holiartoc absolvă, pe rând, secția de CompozițieDirijat din cadrul Universității Naționale de Muzică din București și cursurile de master în Stilistică Dirijorală din cadrul aceleiași universități unde i-a avut profesori pe Ștefan Niculescu (compoziție), Cristian Brâncuși (dirijat orchestră) și Valentin Gruescu (dirijat coral și vocal–simfonic). în 2017 obține titlul de Doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică din București în urma susținerii tezei de doctorat „Un sistem modal bifocal“, avându-l îndrumător pe renumitul Prof. Univ. Dr. Dan Dediu. Din 1999 până în 2001 activează ca dirijor secund la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” din București, iar din anul 2001 devine dirijor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați. Din 2002, activitatea sa se diversifică, cuprinzând și sfera pedagogică: preparator universitar la Facultatea de Muzică din Timișoara; profesor colaborator la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați; asistent universitar la Facultatea de Arte din Galați; corepetitor – orchestrator al Coralei de copii „Allegria” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galați. în 2006 devine membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Colaborează cu personalități din lumea muzicii precum Felicia Filip, Pompei Hărășteanu, Cristina Anghelescu, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Horia Mihail, Răzvan Suma. Realizează premierele spectacolelor: „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni; „O noapte furtunoasă” de P. Constantinescu; „Don Pasquale” de G. Donizetti, „Sunetul Muzicii” de R. Rodgers; „Il Trovatore” de G. Verdi; „La Cenerentola” de G. Rossini; „Vânzătorul de păsări” de C. Zeller. Din 1997 până în prezent colaborează în calitate de dirijor-invitat cu următoarele instituții: Orchestra Națională Radio, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Filarmonica „Muntenia” din Târgoviște, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica Pitești, Filarmonica Brașov, Filarmonica de Stat din Botoșani, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din RâmnicuVâlcea, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Orchestra Națională de Cameră din Chișinău, Teatrul de Operă și Balet din Chișinău, Teatrul Academic de Operă și Balet din Odessa, Opera Națională Română Iași. în 2012 i se acordă TITLUL de VALOARE A OPEREI de către Opera Națională Română Iași, iar în 2015 este declarat de Radio România Cultural Omul zilei (27 ianuarie): http://main.radioromaniacultural.ro/mircea_holiartoc-26924;

http://en.romania-muzical.ro/articole/art.htm?c=15&g=2&arh=1&y=2015&a=1318051#.WeL9IU9J9g.email.

Repertoriu liric: L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor, Don Pasquale de G. Donizetti; Bărbierul din Sevilla, La Cenerentola de G. Rossini; Rigoletto, Trubadurul, La Traviata, Nabucco, Aida de G. Verdi; Madama Butterfly, Boema de G. Puccini; Cavalleria rusticana de P. Mascagni; Paiațe de R. Leoncavallo; O noapte furtunoasă de P. Constantinescu; Liliacul de J. Strauss; Văduva veselă de F. Lehar; Silvia de E. Kalman; Vânzătorul de păsări de C. Zeller; Sunetul muzicii de R. Rodgers. Repertoriul simfonic cuprinde pagini importante din creația marilor compozitori, pornind din epoca barocului până în contemporaneitate.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.