„Voievodul țiganilor”, cea mai recentă premieră, pe scena Operei Brașov

Sâmbătă, 18 martie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, este programată cea mai recentă premieră a Operei Brașov, opereta „Voievodul țiganilor” de J. Strauss. Spectacolul a fost pus în scenă și primit cu un deosebit succes, la finalul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2016, regia aparținându-i lui Marian Pop (Germania).
Opereta „Der Zigeunerbaron” de Johann Strauss-fiul, titlu tradus în românește cu „Voievodul Țiganilor”, a avut premiera mondială în 24 Octombrie 1885, la Theater an der Wien. Libretul îi aparține lui Ignaz Schnitzer și se bazează pe nuvela cu același nume a lui Jokai Mor.
Opereta s-a bucurat de un succes enorm, plasându-se între lucrările de referință ale compozitorului. Strauss dorea foarte mult să creeze o primă operă prin această lucrare iar stilul și scriitura muzicală susțin acest țel. Dar modificările ulterioare și pauzele pe care compozitorul le-a luat în timpul lucrului din motive de sănătate i-au scăzut aplombul, creând încă un titlu celebru de operetă. într-adevăr, vom vedea o construcție muzicală elaborată, cu teme profunde și bine conturate.
Opereta înfățișează povestea mariajului dintre un proprietar de pâmănturi întors din exil cu o țigancă tânără, care se va dovedi a fi chiar fiica ultimului Pașă, a găsirii unei comori ascunse, a profețiilor unei țigănci bătrâne și a împlinirii lor; a unui comisar imperial încrezut, a unui guvernator militar, al unui grup de țigani și al unuia de husari. Acțiunea este plasată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, într-o regiune mlăștinoasă de lângă un râu din Banat.
Maestrul Dorel Munteanu va dirija Orchestra Operei Brașov, iar regia, cum aminteam, este semnată de Marian Pop (Germania). Scenografia și costumele sunt realizate de Rodica Garștea, iar coregrafia Baletului Operei Brașov poartă semnătura Corinei Dumitrescu (Opera Națională București). Dirijor cor: Leonard Boga, iar asistența de regie este asigurată de Anda Pop. Regia tehnică: Dan Antipa.
Distribuția: Mădălina Bourceanu (Saffi), Mihai Irimia (Sandor Barinkay), Cristina Roșu (Czipra, o țigancă), Ștefan Schuller (Maxim Zsupan, măcelar), Lăcrămioara Schuller (Arsena, fiica lui), Marian Rește (Contele Carnero, Comisar Imperial), Anca Manea (Mirabella, doică în casa lui Zsupan), Claudiu Bugnar (Ottokar, fiul ei), Valentin Marele (Contele Homonay), Valer Lucaciu (Mihaly), Dan Ionescu (Ferkó), Florin Grama (Józsi), Valer Lucaciu (Pali). Soliști balet: Cristina Rotundu, Claudiu Dane.
își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei (Pentru acest spectacol nu mai sunt bilete disponibile!)

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.