TRAVIATA – Închiderea stagiunii de Operă, Operetă și Balet 2012 – 2013

Operă de G. Verdi

Sâmbătă, 29 Iunie 2013, Sala Operei, ora 18.30

Dirijor: ILARION IONESCU-GALAȚI
Regia: DUMITRU TĂBĂCARU
Scenografia: RODICA GARȘTEA
Coregrafia: NERMINA DAMIAN

TRAVIATA, spectacol extraordinar pe orice scenă a lumii, titlul ales să deschidă și să închidă fiecare stagiune la Opera din Brașov, amintește spectataorilor că a sosit vacanța de vară.
După grandiosul spectacol TOSCA – opera lui Puccini, care, două seri la rând a ridicat sala Operei în picioare, cu îndelungate și calde aplauze, „Traviata” vine parcă să crească dorul de operă al spectatorilor.
Melodramă în patru acte, pe un libret de Francesco Maria Piave, premiera în martie 1853, „Traviata” are mereu ceva de spus, cum afirma însuși Verdi prin alesele-i cuvinte: „Traviata nu și-a spus încă ultimul cuvânt”.
Inspirată de un roman celebru al epocii – „Dama cu Camelii” de Al. Dumas – fiul, opera încheie a doua perioadă de creație a compozitorului, așa-zisa „trilogie verdiană” (Rigoletto, Trubadurul și Traviata) cu un impresionant studiu psihologic, transpus atât de emoționant în muzică. Portretul eroinei principale, originalitatea soluțiilor expresive, maxima economie a mijloacelor, eficiența fiecărei scene precum și maturizarea stilului romantic al compozitorului, fac din această capodoperă, una dintre cele mai celebre creații ale teatrului liric.
Așadar. cu respectabila vârstă de 160 de ani (100 mai mulți decât vârsta Operei Brașov), TRAVIATA impresionează la fel publicul de astăzi, demonstrând, dacă mai era nevoie, victoria muzicii dar și ideea iubirii rămase mereu nemuritoare .
Muzică, dans, baroni și viconți, saloane, curtezane… aspecte din viața pariziană de la mijlocul secolului XIX – „desenează” decorul „Traviatei”. Violetta, curtezana, este atrasă de tânărul Alfredo Germont care pare îndrăgostit de ea. Relația dintre cei doi devine repede o adevărată pasiune. Violeta, extrem de bolnavă, simte nevoia unei certitudini posibile – iubirea – și își vinde averea, preferând viața în doi, retrași la țară. Cedează însă rugăminților tatălui lui Alfredo și îl părăsește cu adâncă tristeșe pe tânăr spre a salva onoarea familiei. Singură, săracă și bolnavă, Violetta își trăiește ultimele clipe. Bătrânul Germont, înduioșat de destinul ei, încearcă să îndrepte lucrurile, întorcându-l pe Alfredo la casa iubitei sale. Violetta moare, dar moare fericită de a se ști iertată de cel pe care l-a iubit până la ultima ei suflare.
Sâmbătă, 29 Iunie, vor da glas acestei povești de iubire:

Valentina Mărgăraș, Asineta Răducan, Rodica Iuga, Mihai Irimia, Fulop Martin (Opera Națională Cluj), Claudiu Bugnar, Marian Rește, Dan Ionescu, Irinel Felea, Paul Tomescu, Nicolae Zaharia (debut)

Soliști balet: Ramona Mezei, Dorin Mirea

CORUL, ORCHESTRA și BALETUL OPEREI BRAȘOV

Text prezentare: Cornelia Petre

   Preț bilete: 30 lei; 15 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Marți – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.

 

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.