„Traviata” deschide 2013 la Opera Brașov

2013 – OPERA BRAȘOV aniversează 60 de ani de la înființare

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013, ora 18.30, Sala Operei

TRAVIATA
Operă de Giuseppe Verdi

Dirijor: DOREL MUNTEANU
Regia: DUMITRU TĂBĂCARU
Scenografia: RODICA GARȘTEA
Mișcarea scenică: NERMINA DAMIAN

La început de an 2013, OPERA BRAȘOV spune spectatorilor săi „LA MULȚI ANI!” cu invitația la „TRAVIATA” – opera operelor, spectacol extraordinar pe orice scenă a lumii. în rolul Violetta Valery cântă CRISTINA RADU, fermecătoarea și talentata soprană a Operei Brașov. Dacă se adaugă și prezența îndrăgitului tenor LIVIU IFTENE (rol Alfredo Germont), succesul unei seri deosebite este asigurat.
Inspirată de un roman celebru al epocii – „Dama cu camelii” de Al. Dumas – fiul, opera încheie a doua perioadă de creație a compozitorului, așa-zisa „trilogie verdiană” („Rigoletto”, „Trubadurul” și „Traviata”) cu un impresionant studiu psihologic, transpus atât de emoționant în muzică. Portretul eroinei principale, originalitatea soluțiilor expresive ,maxima economie a mijloacelor, eficiența fiecărei scene, precum și maturizarea stilului romantic al compozitorului fac din această capodopera una dintre cele mai minunate creații ale teatrului liric.
Melodramă în patru acte, pe libretul de Francesco Maria Piave, având premiera în martie 1853, „Traviata” are mereu ceva de spus, cum afirma însuși Verdi prin alesele-i cuvinte: „Traviata nu și-a spus încă ultimul cuvânt”.
Cu respectabila vârstă de 160 ani‚ „Traviata” impresionează la fel publicul de astăzi, demonstrând, dacă mai era nevoie, victoria muzicii dar și iubirea mereu nemuritoare.
Muzică, dans, baroni și viconți, saloane, curtezane…aspecte din viața pariziană de la mijlocul secolului al XIX–lea „desenează” decorul „Traviatei”. Violetta, curtezană, este atrasă de tânărul Alfredo Germont care pare îndrăgostit de ea. Relația dintre cei doi devine repede o adevărată pasiune. Violetta, extrem de bolnavă, simte nevoia unei certitudini posibile – iubirea – și își vinde averea preferând viața în doi, la țară. Cedează însă rugăminților tatălui lui Alfredo și îl părăsește cu adâncă tristețe pe tânăr, spre a salva onoarea familiei Germont. Singură, săracă și bolnavă,Violetta își trăiește ultimele clipe. Bătrânul Germont, înduioșat de destinul ei, încearcă să îndrepte lucrurile întorcându-l pe Alfredo la casa iubitei sale…Violetta moare, dar moare fericită de a se ști iertată de cel pe care l-a iubit până la ultima ei suflare.

Distribuția :
CRISTINA RADU, LIVIU IFTENE, GABRIELA HAZARIAN, SONIA HAZARIAN, MARTON FÜLOP (invitat de la Opera Națională Cluj-Napoca – rol Giorgio Germont), CLAUDIU BUGNAR, VITALII DUMITRU, PAUL TOMESCU, MARIAN REȘTE, DAN IONESCU, IRINEL FELEA

CORUL, ORCHESTRA și BALETUL OPEREI BRAȘOV

Text prezentare: Cornelia Petre
Foto: InStudio Brașov

   Preț bilete: 30 lei; 15 lei

Biletele se vând, începând de luni, 14 ianuarie 2013, la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.

 

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.