TOSCA

Operă în 3 acte de Giacomo Puccini

Sâmbătă, 28 Septembrie 2013, ora 18.30, sala Operei

Dirijor: Dorel Munteanu
Regia: Matteo Mazzoni (Italia)
Scenografia: Rodica Garștea

Libretul: Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după drama lui Victorien Sardou
Premiera: Roma, ianuarie 1900
Acțiunea se desfășoară la Roma în 1800, pe 14 Iunie, ziua bătăliei de la Marengo.

TOSCA – una dintre marile capodopere ale verismului în care, la premieră, a strălucit cântăreața româncă Haricleea Darcle.
în „Tosca” – Ludovic Spiess debutează în mai 1966 la Opera din București, cântând apoi în rolul Mario Cavadarossi pe scenele din Cluj, Stuttgart, Leningrad, Vilnius, Viena, München, Belgrad, San Francisco, Houston, Varșovia, Timișoara, Brașov (31 octombrie 1975), Constanța.
TOSCA – premieră la Opera Brașov, în încheierea stagiunii 2012 – 2013 – piesă de rezistență inclusă în repertoriul Operei brașovene, urcând-o cu câteva clase în nivelul național al teatrelor lirice, reunește talentul actoricesc și vocile deosebite ale soliștilor, curajul și creativitatea unui tânăr regizor italian – Matteo Mazzoni – și simțul estetic deosebit al tinerei scenografe – Rodica Garștea.

TOSCA, această atât de familiară melodramă, oferă o imagine complexă a sintezei dintre tradiția verdiană și verism, prin împletirea lirismului sentimental cu accentele eroico-tragice ale desfășurării teatral .
Fostul consul al Republicii romane – Cesare Angelotti, își găsește refugiul în biserica San’Andrea della Valle, primind acordul pictorului Mario Cavaradossi care lucrează la imaginea Mariei Magdalena. Floria Tosca, cântăreața celebră și iubita lui Mario, după câteva scene de gelozie (din cauza asemănării picturii Mariei Magdalena cu imaginea unei marchize) este convinsă de dragostea sinceră a iubitului său. în numele acestei iubiri, ea refuză să dea vreo explicație lui Scarpia – șeful poliției, care îl urmărește pe Angelotti, dar nu rezistă în fața torturilor la care Mario este supus și indică ascunzătoarea.
Mario este condamnat la moarte, Tosca încearcă să-i obțină salvarea dar Scarpia nu-l va ierta decât în schimbul favorurilor ei. însă, în momentul în care Scarpia se apropie, Tosca îl străpunge cu pumnalul. Cu scrisoarea de iertare în mână, aleargă fericită spre plutonul de execuție. Dar… de dincolo de moarte, Scarpia își îndeplinise misiunea blestemată…
Plutonul îl va ucide pe Mario iar Tosca, disperată, se aruncă de la înălțimea castelului, chemându-l pe Scarpia la Judecata de Apoi.

Sâmbătă, 28 Septembrie 2013, la început de o nouă stagiune la Opera Brașov – TOSCA, în distribuția:
Ioana Mărgărit (Floria Tosca), Cosmin Marcovici (Mario Cavaradossi), Lucian Petrean (Scarpia), Mariana Lazăr, Marcel Zănescu, Cristian Fieraru, Nicolae Zaharia, Claudiu Bugnar, Paul Tomescu

Asistent regie: Asineta Raducan
Dirijor cor: Ciprian Țuțu
Pregătire muzicală: Sena Ducariu, Ana-Maria Negrea, Ovidiu Mezei

Orchestra și Corul Operei Brașov
Corul de Copii „Unison”

Text prezentare: Cornelia Petre

   Preț bilete: 30 lei; 15 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Marți -Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.