TOSCA, din nou, pe scena Operei Brașov

Operă în 3 acte de Giacomo Puccini

Sâmbătă, 3 Mai 2014, ora 18.30, Sala Operei

Dirijor: Tiberiu Soare
Regia: Matteo Mazzoni (Italia)
Scenografia: Rodica Garștea
Dirijor cor: Ciprian Țuțu
Asistent regie: Asineta Răducan

Distribuția:
Anda Pop (rol Floria Tosca), Cosmin Marcovici (rol Cavaradossi), Valentin Marele (Scarpia), Marian Rește (Angelotti), Cristian Fieraru (sacristanul), Nicolae Zaharia (Sciarrone), Claudiu Bugnar (Spoletta), Irinel Felea (temnicerul), Mariana Lazăr (pastorul) și Nicoleta Sasu.

Orchestra și Corul Operei Brașov
Cu participarea copiilor din corul „Unison”, dirijor: George Dumitrașcu

Libretul: Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după drama lui Victorien Sardou
Premiera: Roma, ianuarie 1900
Premiera la Opera Brașov: iunie 2013

Acțiunea se desfășoară la Roma în 1800, pe 14 iunie, ziua bătăliei de la Marengo.

TOSCA – una dintre marile capodopere ale verismului în care, la premieră, a strălucit cântăreața româncă Haricleea Darcle iar Ludovic Spiess debutează în mai 1966 la Opera din București, cântând apoi în rolul Mario Cavaradossi pe scenele din Cluj, Stuttgart, Leningrad, Vilnius, Viena, München, Belgrad, San Francisco, Houston, Timișoara, BRAȘOV (31 octombrie 1975), Varșovia, Constanța.

TOSCA, această atât de familiară melodramă, oferă o imagine complexă a sintezei dintre tradiția verdiană și verism, prin împletirea lirismului sentimental cu accentele eroico-tragice ale desfășurării teatrale.
Fostul consul al Republicii romane – Cesare Angelotti, își găsise refugiul în biserica San’Andrea della Valle, cu acordul pictorului Mario Cavaradossi care lucra la imaginea Mariei Magdalena.
Floria Tosca, cântăreața celebră și iubita lui Mario, după câteva scene de gelozie (din cauza asemănării picturii Mariei Magdalena cu imaginea unei marchize) este convinsă de dragostea sinceră a iubitului său. în numele acestei iubiri, ea refuză mai târziu, să dea vreo explicație lui Scarpia – șeful poliției care îl urmărește pe Angelotti, dar nu rezistă în fața torturilor la care Mario este supus și indică ascunzătoarea.
Mario este condamnat la moarte, Tosca încearcă să-i obțină salvarea dar Scarpia nu-l va ierta decât în schimbul favorurilor ei. însă, în momentul în care Scarpia se apropie, Tosca îl străpunge cu pumnalul. Cu scrisoarea de iertare în mână, aleargă fericită spre plutonul de execuție… dar… de dincolo de moarte, Scarpia își îndeplinise misiunea blestemată…
Plutonul îl va ucide pe Mario iar Tosca, disperată, se aruncă de la înălțimea castelului, chemându-l pe Scarpia la Judecata de Apoi.

Text prezentare: Cornelia Petre

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și sâmbătă, cu o oră înainte de începerea spectacolului.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.