TOPCIU Carmen – mezzosoprană

Născută la Brăila, termină Liceul de Artă „Hariclea Darclee”, la secția canto clasic cu doamna profesoara Mariana Iordache, după ce, în prealabil, a studiat pianul. Urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca unde îi are ca profesori pe Ramona Eremia și Marius Budoiu. încă din timpul anilor de studenție debutează la Opera Națională Română din Cluj în rolurile Rosina din opera „Il Barbiere di Siviglia” și Angelina din opera „La Cenerentola” de Rossini. Debutează la Opera Maghiară din Cluj-Napoca în rolul lui Giulio Cesare din opera „Giulio Cesare in Egitto” de Haendel.
Din 2007 este angajată a Operei din Brașov unde debutează în roluri ca: Angelina în „La Cenerentola” de G. Rossini, Romeo în „I Capuleti e i Montecchi” și Adalgisa în „Norma”, ambele scrise de V. Bellini, Siebel în „Faust” de Ch. Gounod, Carmen în „Carmen” de G. Bizet, Zia Principessa în „Suor Angelica” de G. Puccini, La Poncia în „La Casa de Bernarda Alba” de Miguel Ortega etc.

Premii
Câștigă, în România, Premiul I al Festivalului „Hariclea Darclee” – Brăila și Premiul I al Festivalului de Lied de la Brașov.
Câștigă, în străinătate, Concursul AS.LI.CO. – citta di Como, Italia, dar și Premiul I al Concursului „Puccini” – citta di Lucca, Italia.
Urmează cursuri de măiestrie cu mari maeștri ca: Virginia Zeani, Ion Buzea, Mariella Devia, Alfonso Antoniozzi, Tiziana Fabbricini, Luciana Serra.

în 2010, în urma câstigării Concursului AS.LI.CO., are primul contract important în Italia cu opera „La Cenerentola” de Rossini, în teatrele: Teatro grande di Brescia, Teatro Socila di Como, Teatro Fraschini di Pavia, Teatro Municipale di Piacenza și Teatro Ponchielli di Cremona.
După debutul în Italia, urmează noi contracte foarte importante și astfel, în 2011, debutează la Teatro San Carlo di Napoli în rolul Carmen din opera „Carmen” de Bizet, alături de mari nume ale liricii mondiale, cum ar fi: Norah Amsellem, Jorge de Leon și dirijorul Alain Guingal. îmediat după, debutează în „Romeo et Juliette” de H. Berlioz reprezentat ca balet, fiind păstrată doar intervenția mezzosopranei din părțile vocale, parteneri de scenă – Roberto Bolle și Lucia Laccara, dirijor Massimiliano Stefanelli.
La începutul stagiunii 2011 – 2012 a Teatrului San Carlo di Napoli este rechemată pentru „Semiramide” – operă de Rossini și astfel debutează în marea premieră a regizorului Luca Ronconi în rolul lui Arsace. Parteneri de scenă: Simone Alberghini, Gregori Kunde, Barry Banks, Silvia Tro Santafe, Laura Aikin, dirijor: Gabrielle Ferro.
Anul 2012 marchează debutul în Spania cu opera „Carmen de Bizet în Teatre Principal de Palma în Palma de Mallorca, alături de Carlos Alvarez și Gustavo Porta.
La sfârșitul lui 2012 și începutul lui 2013 debutează în Italia în rolul Isabellei din opera „L’italiana in Algeri” de G. Rossini într-o grandioasă producție a regizorului Pier Luigi Pizzi, alături de Bruno Taddia, Enea Scala, dirijor Francesco Pasqualetti în teatrele Circuitului Lombard din orașele Pavia, Brescia, Como și Cremona, plus teatrele Coccia di Novara și Alighieri di Ravenna.
Ca proiecte de viitor se înscriu noi producții cu opera „Carmen”, precum și debuturi în „Stabat Mater” de G. Rossini și „Messa da Requiem” de G. Verdi.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.