TABACARU Anda – regizor artistic

Personalitate reprezentativă a vieții artistice românești, regizoarea Anda Tabacaru este născută la Iași. A studiat pianul la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din orașul natal, muzicologia și compoziția la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (promoția 1986), apoi regia de operă la Universitatea Națională de Muzică din București (promoția 1995). Este doctor în muzică din anul 2008, susținând teza: „Dramaturgia muzicală în opera romantică și importanța sa în arta spectacolului liric”.

În perioada 1987 – 1990 a fost regizor artistic la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați. Timp de 18 ani a fost regizor la Opera Națională Română din Iași (1990-2008). În perioada 2008-2013 a fost regizor la Opera Națională București și coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” din cadrul aceleiași instituții.
Dintre spectacolele puse în scenă la Opera Română din Iași, enumerăm: „La traviata” de Giuseppe Verdi, „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach, „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, „Povestea soldatului” de Igor Stravinski, „I quattro rusteghi” de E. Wolf – Ferrari, „Cosi fan tutte”, de W. A. Mozart, „Nevestele vesele din Windsor” de Otto Nicolai, „Don Giovanni” de W. A. Mozart, „Mefistofele” de Arrigo Boito, „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, „Buddha” de Kazuhiko Onoe (premieră națională, realizată în colaborare cu Hiroshima Opera Ensemble – Japonia), „Les pêcheurs de perles” de G. Bizet, „I Pagliacci” de Ruggiero Leoncavallo, „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini. La Opera Națională București a pus în scenă „Mefistofele” de Arrigo Boito (în colaborare cu Opera Națională Română Iași), „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi, „Manon Lescaut” de G. Puccini, „Petrică și lupul” de S. Prokofiev, „I Capuleti ed I Montecchi” de Vincenzo Bellini, „Le cantatrici villane” de Valentino Fioravanti, „Arald” și „Golem” de Nicolae Bretan, „Hänsel und Gretel” de Engelbert Humperdinck, „I due Foscari” de Giuseppe Verdi, „Oedipe” de G. Enescu, în cadrul Festivalului Enescu, ediția a XX-a. De asemenea, la Galați a montat „Rose Marie” de R. Friml, „Il Barbiere di Siviglia” de G. Rossini, „Carmen” de G. Bizet, „La rondine” de Giacomo Puccini. La Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” din București a montat în 1996 opereta „Gondolierii” de Arthur Sullivan și în 2018 opereta ”Țara surâsului”, de Franz Lehar.

La Opera Brașov, în 1991, montează, cu mare succes, „My Fair Lady” de F. Loewe, spectacol reluat în 2011. Apoi, în 2012, regizează opereta „Silvia” de E. Kalman, iar în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet, ediția a X-a, „Madama Butterfly” de G. Puccini. Pe scena Operei Brașov a mai montat ”Il trovatore”, de G. Verdi, ”Flautul fermecat”, de W.A.Mozart, ” Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu, spectacolul pentru copii ” Guliver în țara piticilor”, de Marius Țeicu și opereta ”Sânge vienez”, de Johann Strauss -fiul. Colaborând timp de douăzeci de ani cu compania Hiroshima Opera Ensemble, în Japonia, a montat, „Carmen” de G. Bizet, „La Bohème” de G. Puccini, „Tosca” de G. Puccini și a susținut, timp de opt ani, cursuri de măiestrie artistică la Tokio, Hiroshima, Mito, Saitama, Fukuyama la care au participat cântăreți japonezi. În Franța a susținut master-class-uri în cadrul Zilelor Muzicale de la Castelneau-Magnoac și în cadrul manifestării Decouverts lyriques de Criel sur Mer. De zece ani asigură la Paris, în cadrul Concursului Internațional de canto ”George Enesco”, spectacolul laureaților. În România a susținut masterclass-uri alături de Leontina Văduva, Viorica Cortez, Nelly Miricioiu, Elena Moșuc, Jean Philippe Lafont. Pe lângă Japonia, a susținut turnee în Germania, Elveția, Austria. A desfășurat o bogată activitate componistică – muzică originală și ilustrație muzicală, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Teatrul „Luceafărul” din Iași și Teatrul pentru copii ” Merlin”, din Timișoara. Anda Tabacaru a fost profesor asociat al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, iar în prezent este conferențiar universitar la Universitatea Națională de Muzică București.

Este câștigătoare a mai multor premii și distincții precum: „Spectacolul anului 2000” pentru „Mefistofele” de Arrigo Boito, Premiul pentru muzică originală (pentru producția „Raza de soare”, la Festivalul Internațional de Păpuși și Marionete „Gulliver”, Galați, 2005), Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii şi premiul pentru cea mai bună regie – spectacolul ”Flautul Fermecat” – Superlativele “Artele Spectacolului Muzical pentru copii” (2012). Primește, de asemenea, Premiul Galelor VIP pentru „Contribuția adusă la dezvoltarea artei lirice – Studioul de operă și balet «Ludovic Spiess»”. I s-a acordat de către Universitatea Națională de Arte din Iași Diploma de excelență pentru întreaga activitate didactică și Diploma de Excelență oferită de Festivalul Decouverts lyriques de Criel sur Mer. În anul 2004, a fost decorată de președintele României cu Meritul cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.