TABACARU Anda – regizor artistic

Personalitate reprezentativă a vieții artistice românești, Anda Tăbăcaru-Hogea este născută la Iași. A studiat pianul la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din orașul natal, muzicologia și compoziția la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (promoția 1986), apoi regia de operă la Universitatea Națională de Muzică din București (promoția 1995). Este doctor în muzică, cu teza: „Dramaturgia muzicală în opera romantică și importanța sa în arta spectacolului liric”.
în perioada 1987 – 1990 a fost regizor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați, apoi, până în 2008, regizor la Opera Națională Română din Iași. Din 2008 este regizor la Opera Națională București și coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” din cadrul aceleiași instituții.
Dintre spectacolele puse în scenă la Opera Română din Iași, enumerăm: „La Traviata” de Giuseppe Verdi (spectacol preluat de TVR), „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach, „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, „Povestea unui soldat” de Igor Stravinski, „I quattro rusteghi” de E. Wolf – Ferrari, „Cosi fan tutte”, de W. A. Mozart, „Nevestele vesele din Windsor” de Otto Nicolai, „Don Giovanni” de W. A. Mozart, „Mefistofele” de Arrigo Boito, „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, „Buddha” de Kazuhiko Onoe (premieră națională, realizată în colaborare cu Hiroshima Opera Ensemble – Japonia), „Les pêcheurs de perles” de G. Bizet, „I Pagliacci” de Ruggiero Leoncavallo, „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini.
La Opera Națională București a pus în scenă „Mefistofele” de Arrigo Boito (în colaborare cu Opera Națională Română Iași), „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi, „Manon Lescaut” de G. Puccini, „Petrică și lupul” de S. Prokofiev, „I Capuleti ed I Montecchi” de Vincenzo Bellini, „Le cantatrici villane” de Valentino Fioravanti, „Arald” și „Golem” de Nicolae Bretan, „Hänsel und Gretel” de Engelbert Humperdinck, „I due Foscari” de Giuseppe Verdi, „Oedipe” de G. Enescu, în cadrul Festivalului Enescu, ediția a XX-a.
De asemenea, la Galați a montat „Rose Marie” de R. Friml, „Il Barbiere di Siviglia” de G. Rossini, „Carmen” de G. Bizet, „La rondine” de Giacomo Puccini, iar în 1996 – „Gondolierii” de Arthur Sullivan la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” din București.
La Opera Brașov, în 1991, montează, cu mare succes, „My Fair Lady” de F. Loewe, spectacol reluat în 2011. Apoi, în 2012, regizează opereta „Silvia” de E. Kalman, iar în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet, ediția a X-a, „Madama Butterfly” de G. Puccini.
La Hiroshima, în Japonia, a montat, „Carmen” de G. Bizet, „La Bohème” de G. Puccini, „Tosca” de G. Puccini și a susținut, timp de opt ani, cursuri de măiestrie artistică la Tokio, Hiroshima și alte orașe, la care au participat cântăreți japonezi. La aceste cursuri se adaugă și un master-class în cadrul Zilelor Muzicale de la Castelneau-Magnoac (Franța). Pe lângă Japonia, a susținut turnee în Germania, Elveția, Austria.
Desfășoară o bogată activitate componistică – muzică originală și ilustrație muzicală, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și la Teatrul „Luceafărul” din Iași.
Anda Tăbăcaru Hogea a fost profesor asociat al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, compozitor – colaborator al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și al Teatrului „Luceafărul” din Iași, iar în prezent profesor asociat al Universității Naționale de Muzică București. Este câștigătoare a mai multor premii și distincții precum: „Cel mai bun spectacol al anului” pentru „Mefistofele” de Arrigo Boito, în 2000, Premiul pentru muzică originală de spectacol (pentru producția „Rază de soare”, la Festivalul Internațional de Păpuși și Marionete „Gulliver”, Galați, 2005). Primește, de asemenea, Premiul Galelor VIP pentru „Contribuția adusă la dezvoltarea artei lirice – Studioul de operă și balet «Ludovic Spiess»”.
în 2004, este decorată de președintele României cu Meritul cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.