Studioul Experimental de Operă vă invită la „Orpheus”

Duminică, 18 iunie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, în cadrul Studioului Experimental de Operă, este programată o lucrare inedită din repertoriul liric universal – „Orpheus” de Ch.R. von Gluck. Distribuția acestei opere este asigurată de studenții Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov: Corina Purcărea – Orpheus, Valerica Munteanu – Euridice, Bianca Timaru – Amore. Ei vor fi acompaniați la pian de maestrul Ovidiu Mezei, profesor la Facultatea de Muzică amintită, regia este semnată de Valentina Mărgăraș, iar coregrafia de Ramona Mezei.
„Orpheus”, deseori întâlnită și cu titlul „Orfeu și Euridice”, este o operă având ca temă mitul lui Orpheus, vestitul cântăreț din mitologia greacă, cel care a făcut eforturi deosebite ca să-și aducă înapoi soția, pe Euridice, trecută în neființă și ajunsă în Hades. A coborât cu lira sa în lumea subpământeană, iar cântecul său a fermecat auzul tuturor spiritelor de acolo. Proserpina, zeița prosperității și a primăverii, a fost de acord cu cererea lui Orpheus, cu condiția ca acesta să nu se uite după ea atunci când vor ieși din infern. Nerăbdător de a-și revedea soția, acesta a nesocotit regula, iar Euridice a fost trimisă înapoi.
Premiera operei a avut loc la Burgtheater din Viena, în prezența împărătesei Maria Tereza, la 5 octombrie 1762, cu un libret în limba italiană și cu rolul titular scris pentru un castrato alto sau contratenor. în 1774, Glück revizuiește opera pentru a putea fi cântată de un tenor, schimbând și libretul în limba franceză. Premiera acesteia a avut loc la 2 octombrie 1774, la Paris, iar această ultimă versiune fiind și cea care a rezistat în timp. Aria „J’ai perdu mon Eurydice” s-a păstrat și în repertoriul contemporan, fiind cântată deopotrivă de soprane (Maria Callas), mezzosoprane (Vesselina Kasarova) sau tenori (Juan Diego Florez).

   Preț bilete: 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.