„Stabat Mater”, în Săptămâna Paștelui, la Opera Brașov

în apropierea Sărbătorilor Pascale, Opera Brașov prezintă sâmbătă, 20 aprilie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, concertul vocal-simfonic „Stabat Mater” de G.B. Pergolesi. Interpretează solistele Operei Brașov: Cristina Radu – soprană și Carmen Topciu – mezzosoprană. își dă concursul Orchestra Operei Brașov, dirijată de Mircea Holiartoc.
Giovanni Battista Pergolesi a compus „Stabat Mater” în 1736, chiar în ultimile săptămâni de viață, când avea numai 26 de ani, într-o mănăstire franciscană din Pozzuoli, la cererea Confreriei Cavalerilor din San Luigi di Palazzo. Lucrarea a cunoscut un succes imediat, reprezentându-se în toată Europa ca una dintre cele mai îndrăgite lucrări de muzică sacră din secolul XVIII. De altfel, muzicologii spun că a fost și una dintre cele mai publicate lucrări în epocă.
Prin scriitura rafinată și melodica bogată, „Stabat Mater” de Pergolesi este una dintre cele mai cântate lucrări sacre și în contemporaneitate, inspirând  peste secole numeroși artiști din sfera muzicii clasice, de film sau chiar jazz. Mulți succesori i-au adaptat lucrarea, printre care Giovanni Paisiello, care a extins acompaniamentul orchestral sau Joseph Eybler, care a adăugat un cor ce a vrut să înlocuiască unele dintre duete. Lucrarea lui J.S. Bach „Tilge, Höchster, meine Sünden” este o cantata parodie bazată pe compoziția lui Pergolesi. Coloana sonora a unor filme precum „Amadeus” de Milos Forman și „Oglinda” de Andrei Tarkovsky integrează fragmente din celebra lucrare semnată de Pergolesi. De-a lungul timpului, numeroși oameni de cultură și-au arătat aprecierea pentru „Stabat Mater”. Jean-Jacques Rousseau a lăudat momentele de deschidere ca fiind „duetul emoționant perfect venit din pana unui compozitor”. „Stabat Mater dolorosa” (Stătea Maica îndurerată) zugrăvește muzical emoționantele momente după răstignirea Mântuitorului pe cruce, subiectul central al lucrării fiind contemplația durerii Maicii sale, a cărei inimă a fost străpunsă de durere, precum de o sabie.

Evenimentul are loc în cadrul Festivalului GLORIA DOMINI 2019, organizat de Agenția Metropolitană Brașov.

   Preț bilete: 20 lei

în stagiunea 2018 – 2019, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.