„Stabat Mater”, concert vocal-simfonic de G.B. Pergolesi

în apropierea Sărbătorilor Pascale, Opera Brașov prezintă miercuri, 1 aprilie 2015, de la ora 18.30, în Sala Operei, concertul vocal-simfonic „Stabat Mater” de G.B. Pergolesi, omagiind astfel cei 305 ani scurși de la nașterea compozitorului.

Soliste: Cristina Radu – soprană și Carmen Topciu – mezzosoprană. își dă concursul Orchestra Operei Brașov, dirijată de Ciprian Țuțu.

Giovanni Battista Pergolesi a compus „Stabat Mater” în 1736, chiar în ultimile săptămâni de viață, când avea numai 26 de ani, într-o mănăstire franciscană din Pozzuoli, la cererea Confreriei Cavalerilor din San Luigi di Palazzo. Lucrarea a cunoscut un succes imediat, reprezentându-se în toată Europa ca una dintre cele mai îndrăgite lucrări de muzică sacră din secolul XVIII. De altfel, muzicologii spun că a fost și una dintre cele mai publicate lucrări în epocă.
Prin scriitura rafinată și melodica bogată, „Stabat Mater” de Pergolesi este una dintre cele mai cântate lucrări sacre și în contemporaneitate, inspirând peste secole numeroși artiști din sfera muzicii clasice, de film sau chiar jazz. Mulți succesori i-au adaptat lucrarea, printre care Giovanni Paisiello, care a extins acompaniamentul orchestral sau Joseph Eybler, care a adăugat un cor ce a vrut să înlocuiască unele dintre duete. Lucrarea lui J.S. Bach „Tilge, Höchster, meine Sünden” este o cantata parodie bazată pe compoziția lui Pergolesi. Coloana sonora a unor filme precum „Amadeus” de Milos Forman și „Oglinda” de Andrei Tarkovsky integrează fragmente din celebra lucrare semnată de Pergolesi. De-a lungul timpului, numeroși oameni de cultură și-au arătat aprecierea pentru „Stabat Mater”. Jean-Jacques Rousseau a lăudat momentele de deschidere ca fiind „duetul emoționant perfect venit din pana unui compozitor”.
„Stabat Mater dolorosa” (Stătea Maica îndurerată) zugrăvește muzical emoționantele momente după răstignirea Mântuitorului pe cruce, subiectul central al lucrării fiind contemplația durerii Maicii sale, a cărei inimă a fost străpunsă de durere, precum de o sabie.
Lucrarea lui Pergolesi este împărțită în 12 fragmente, fiecare din el denumit după începutul textului.
1. „Stabat Mater Dolorosa”
2. „Cujus animam gementem”
3. „O quam tristis et afflicta”
4. „Quae moerebat et dolebat”
5. „Quis est homo” —”Pro peccatis suae gentis…”
6. „Vidit suum dulcem natum”
7. „Eja mater fons amoris”
8. „Fac ut ardeat cor meum”
9. „Sancta mater, istud agas”
10. „Fac ut portem Christi mortem”
11. „Inflammatus et accensus”
12. „Quando corpus morietur” — „Amen…”

   Preț bilete: 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei Brașov, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380.
Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.