SOGA Daisuke – diirjor

Dirijorul japonez Daisuke Soga s-a născut la Osaka, în anul 1965, și a beneficiat de o atentă educație muzicală, studiind în particular pianul, clarinetul și contrabasul. între anii 1984 – 1987 urmează Academia „Toho-Gakuen” din Tokio, la clasa de contrabas și dirijat. Se înscrie apoi la Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, studiind contrabasul cu renumitul profesor Ion Cheptea.
începând cu 1989, Daisuke Soga se preocupă tot mai intens de arta dirijorală, astfel încât, între anii 1989-1991 se înscrie la clasa de dirijat a renumitei Academii Hochschule din Viena, în perioada 1992-1993 la Academia Chigiana din Siena, Italia, iar în 1993 urmează Seminarul Internațional de Dirijat „B. Bartok”- Szombathely, Ungaria.
A studiat cu muzicieni de mare valoare, printre care Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Ferdinand Leitner, Robert Spano, Gustav Meier, Uros Lajovic, Peter Schwarz ș.a.
în noiembrie 1990, Daisuke Soga a fost invitatul Filarmonicii din Brașov, devenind din acest moment colaborator permanent al Orchestrei filarmonice brașovene.
în paralel cu activitatea concertistică, a participat la prestigioase concursuri internaționale de dirijat, toate încununate cu premii – o dovadă în plus a talentului și profesionalismului său.
Iată câteva dintre acestea: Marele Premiu la Concursul Internațional pentru Tinerii Dirijori de la Besançon, Franța – 1993; Premiul Special la Concursul Internațional de la Geneva, Elveția – 1994; Premiul III (premiul I nu s-a acordat) la Concursul Internațional „Toscanini” din Parma, Italia – 1994; Premiul III (Premiul I nu s-a acordat) la Concursul Internațional „Primăvara la Praga”, Cehia – 1995; Premiul I și Premiul Uniunii Europene a Radiodifuziunii la Concursul Internațional „Kirill Kondrașin” pentru tinerii dirijori, Amsterdam, Olanda – 1998.
Din 1989, Daisuke Soga a dirijat aproape toate orchestrele filarmonice din România. în anul 1995, a susținut un turneu de 15 concerte, în cele mai mari centre culturale ale Japoniei, la pupitrul Orchestrei de Cameră „Virtuozii din Transilvania” a Filarmonicii din Brașov. în vara anului 1996 a fost ales dirijor permanent al Orchestrei Festivalului Internațional din Tanglewood, festival organizat de Orchestra Simfonică din Boston.
Până în prezent, Daisuke Soga a dirijat renumite orchestre din Franța, Germania, Elveția, Cehia, Polonia, Bulgaria, Austria, Italia, Grecia, Slovacia, precum și numeroase orchestre profesioniste din Japonia, China, Brazilia, Singapore, Malaezia, S.U.A.
Din ianuarie 2001, dirijorul Daisuke Soga este director muzical la Orchestra simfonică din Osaka.
Timp de trei ani a fost Director artistic al Orchestrei simfonice din Osaka, fiind cel mai tânăr director artistic al orchestrei profesionale japoneze. întotdeauna a adus ceva nou orchestrei și simfoniilor interpretate. Printre spectatori deja circula zicala: „Un nou curent circulă acum prin Osaka” sau „A ridicat orchestra pe o treaptă înaltă, care acum atrage și mai multă atenție”, după cum afirmau majoritatea revistelor clasice din Japonia. O parte din concertele sale s-au derulat în cadrul unor evenimente speciale, marcate de sărbătorirea a 30 de ani de relații Japonia – China, a 100 de ani de relații diplomatice Japonia – România și altele.
Daisuke Soga este și compozitor, compunând mai ales lucrări pentru orchestră. Creațiile sale sunt interpretate nu numai în Japonia, ci și în Italia, Brazilia, S.U.A., precum și în România.
A fost invitat ca membru al juriului la concursul pentru dirijori „Antonio Pedrotti” în Trento (2006), precum și în Viena și Brașov.
De asemenea, Soga a fost invitat să susțină cursuri de măiestrie în Italia, România și Brazilia. în 2008 a fost din nou invitat la Festivalul de la Londrina, Brazilia, ediția XXVIII, pentru a celebra 100 ani de la prima imigrare japoneză în Brazilia, acest eveniment reprezentând debutul său alături de orchestra simfonică „Petrobras” în Rio de Janeiro.
Daisuke Soga a realizat înregistrări speciale pentru radio și televiziune în România, Cehoslovacia, Polonia și Japonia.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.