SOARE Tiberiu – dirijor

Tiberiu Soare își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, lucrând alături de orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară și participând la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveția ș.a.
La pupitrul Orchestrei Naționale Radio (ONR) a asigurat conducerea muzicală pentru numeroase concerte și înregistrări. A dirijat concertul de la Expoziția Mondială Shanghai – 2010 și a revenit alături de Orchestra Națională Radio în metropola chineză în mai 2013, obținând alături de ansamblu un frumos succes la Shanghai Spring International Music Festival.
Tânărul dirijor s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și în cadrul Festivalului Internațional de la Varna, în 2011. în iulie 2013, a asigurat conducerea muzicală a ansamblului pe litoralul bulgar al Mării Negre, în concertul integral Mozart prezentat în cadrul festivalului Balchik Classic Days.
A desfășurat o bogată activitate ca dirijor al Operei Naționale București (2005-2013), sub bagheta sa derulându-se numeroase proiecte și pregătindu-se importante premiere apreciate de public și de presa de specialitate. Din ianuarie 2007 pâna în septembrie 2008, Tiberiu Soare a fost și coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess”, înființat în cadrul Operei Naționale București.
Dirijorul român a susținut o serie de conferințe găzduite de Fundația Calea Victoriei sau organizate în parteneriat de fundație cu Opera Națională București, evenimente menite să familiarizeze publicul larg cu receptarea muzicii clasice.
Tiberiu Soare este absolvent a două dintre facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de Dirijat Orchestră – clasa profesorilor Ludovic Bacs si Petru Andriesei, și cea de Interpretare Instrumentală – clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – stilistică dirijorală cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogățirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare a participat și la cursurile de compoziție predate de Dan Dediu. între 2002 – 2006 a fost profesor în cadrul universității pe care a absolvit-o, împărtășind experiența sa cu studenții secțiilor de Muzică de Cameră și Clasa de Operă.
Aprecierea bogatei activități artistice a tânărului dirijor român s-a concretizat și în mai multe distincții obținute. în anul 2003 a primit Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. Trei ani mai târziu, revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingătoare prestație a unui tânăr interpret în urma activității sale din stagiunea precedentă. Tiberiu Soare a fost de asemenea distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți din România (2011), în urma realizării premierei spectacolului „Oedipe” de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naționale București în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția 2011.
în septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariții alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și alături de Filarmonica „George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman.
Printre recentele sale succese internaționale se numără și concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfășurat cu participarea Angelei Gheorghiu și a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra).
în plus față de activitatea sa bogată pe scena Sălii Radio și în alte săli de concert și teatre lirice din țară, Tiberiu Soare mai are în program și noi concerte în străinătate alături de soprana Angela Gheorghiu. în același an a mai dirijat la Praga, München și la Paris – Palatul Versailles.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.