Născut în Cluj, Tiberius Simu este absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” unde urmează cursuri de vioară, pian și canto, pentru a deveni mai apoi absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, specializându-se în Artele Spectacolului – Regie de teatru muzical.
Tiberius Simu debutează în 2003 pe scena Operei din Cluj în dublă ipostază, de regizor al spectacolului „La Traviata” de G. Verdi, susținându-și cu această ocazie examenul de licență în Artele Spectacolului, cât și de protagonist al rolului Alfredo, rol pe care îl va susține cu succes și pe scena Operei Naționale din Timișoara și a Operei Naționale din București, acest rol fiind cel care va marca și debutul internațional al artistului la Opera din Leizpig. Laureat al concursurilor de canto „Traian Grozăvescu” de la Lugoj și „Haricleea Darclee” de la Brăila, Tiberius Simu câștigă în 2005 o bursă de doi ani la Accademia del Teatro alla Scala di Milano, având posibilitatea de a-și continua studiile sub îndrumarea unor artiști de marcă ai scenei lirice mondiale, ca de pildă Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni sau Renato Bruson.
De la debut, Tiberius Simu a adăugat numeroase roluri repertoriului său, interpretate în teatre de operă de prestigiu din Europa, precum Tamino din „Flautul fermecat” de W.A. Mozart la Wiener Staatsoper, Aceste din „Ascanio in Alba” de W.A. Mozart la Teatro alla Scala di Milano, Don Ottavio din „Don Giovanni” de W.A. Mozart la Frankfurt Oper, Lucio Silla din opera mozartiană cu același nume la Nantes/Angers Opera, cât și la opera din Bordeaux, Fenton din „Falstaff” de G. Verdi la Opera Royale de Wallonie din Liege, Nemorino din „L’elisir d’amore” de G. Donizetti la Opera de Toulon, Almaviva din „Il barbiere di Seviglia” de G. Rossini la Leipzig, Camille Rosillon din opereta „Văduva veselă” de Fr. Lehar la Teatro Verdi di Padova, sau rolul titular din opereta „Zarewitsch” de același Fr. Lehar la Seefestspiele Morbisch.
Din activitatea regizorală a lui Tiberius Simu se remarcă spectacolul cu opereta „Văduva veselă” de Fr. Lehar la Opera Română din Cluj și „Carmen” de G. Bizet, la Opera Maghiară din Cluj, cât și colaborări cu regizori de renume precum Hugo De Ana, Werner Schroeter, Peter Konwitschny, Franco Ripa di Meana, Stefano Poda sau Andreas Homoki. LA opera Brașov, Tiberius Simu a regizat opereta „Țara Surâsului” de Fr. Lehar, a cărei premieră a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Blaet 2014, ediția a XII-a.