„Rigoletto” – Tragedia din spatele comicului

Opera Brașov prezintă sâmbătă, 6 mai 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, spectacolul cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, pe un libret de Francesco Maria Piave, având la bază melodrama „Le roi s’amuse” de Victor Hugo. Premiera lucrării a avut loc la 11 martie 1851, la Teatrul „La Fenice” din Veneția, bucurându-se de un succes extraordinar chiar de la prima reprezentație. Celebra arie „La donna è mobile” a fost cântată, în acea seară, de patru ori, la cererea publicului!
„Rigoletto”, alături de „Il Trovatore” și „Traviata”, face parte dintr-o trilogie pe care Verdi a compus-o într-o perioadă extrem de scurtă – doi ani (1851 – 1853) – dacă stăm să ne gândim la monumentalismul acestor opere. Muzica lui Verdi, străbătută de un romantism pur, este de un rafinament aparte, iar compozitorul a reușit să empatizeze deplin cu personajele pe care le-a creat.
Acțiunea operei se desfășoară la Mantova (Italia), în secolul al XVI-lea. „«Rigoletto» se concentrează în jurul unui personaj care stă sub semnul măștii, al atrocității și al tragediei. Bufonul ducelui de Mantua, Rigoletto, își ajută stăpânul afemeiat să își umilească supușii prin seducerea soțiilor lor. Bufonul care râde de nenorocirile celor din jur devine în cele din urmă victima uneltirilor lipsite de scrupule”, explică dirijorul Tiberiu Soare în volumul său „Pentru ce mergem la Operă?”, cel care se va afla sâmbătă seara la pupitrul Orchestrei Operei Brașov. „Blestemul este lait-motivul, atât din punct de vedere al libretului, cât și din punct de vedere tematic, muzical, cu el începe și se termină opera”, dezvăluie maestrul.
Din distribuția spectacolului de sâmbătă fac parte artiștii: Fülop Marton (Opera Națională Română Cluj-Napoca) – Rigoletto, Nicoleta Chirilă – Gilda, Liviu Iftene – Ducele de Mantua, Dan Popescu – Sparafucile, Carmen Topciu – Maddalena, Cristina Roșu – Giovanna, Ștefan Schuller – Contele de Monterone, Marian Rește – Contele Ceprano, Claudiu Bugnar (debut) – Borsa, Nicolae Zaharia – Marullo, Anca Manea – Contesa Ceprano, Mariana Lazăr – Pajul. Așa cum aminteam, dirijorul Orchestrei Operei Brașov va fi maestrul Tiberiu Soare de la Opera Națională București. Regia spectacolului îi aparține lui Carmen Dobrescu. Scenografia: Horia Popescu. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga. își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.