Premiera „Les Petits Riens” în cadrul Festivalului Internațional Mozart

Opera Brașov prezintă sâmbătă, 21 februarie 2015, de la ora 18.30, în Sala Operei, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional Mozart, premiera de balet „Les petits riens”, pe muzică de W.A. MOZART, Yann Tiersen, Benoit Jutras.
Baletul-pantomimă într-un act „Les petits riens” („Micile nimicuri”) a fost creat la Academia Regală de Muzică din Paris la 11 iunie 1778 de către dansatorul și maestrul de balet Jean-Georges Noverre, pe muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart. Pe vremea când Mozart locuia la Paris, Noverre l-a rugat să compună muzica pentru un balet a cărui tramă a fost gândită de el în anul 1767, la Viena. Baletul nou creat a fost dansat după prezentarea operei Le finte gemelle, de Niccolò Piccinni, ca o continuare a operei, fiind cunoscut gustul publicului francez pentru arta dansului. Opera a fost un eșec și după patru reprezentații nu s-a mai jucat. Muzica baletului a fost însă bine primită. Dintr-o scrisoare a compozitorului adresată tatălui său, reiese faptul că Noverre nu l-a plătit niciodată pe Mozart pentru această compoziție făcută la comanda sa. Multă vreme s-a crezut că partitura baletului a fost pierdută, dar a fost descoperită în arhivele Operei pariziene, la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar de atunci a intrat în repertoriul ansamblurilor de balet.
Maestrele de balet Nermina Damian și Edina Papo (cele care semnează coregrafia și regia spectacolului) au imaginat un subiect ce tratează viața noastră de zi cu zi, cu micile nimicuri care o înconjoară: mici rivalități, certuri și împăcări, întâlniri și despărțiri, toate privite cu grație, eleganță și umor. Colombina, veselă și energică însoțește permanent personajele, le veghează, le observă, le împacă, le ajută să treacă peste micile dezamăgiri, asemenea unui „rezoneur” întâlnit în piesele de teatru. în distribuție, soliștii de balet ai Operei Brașov: Iulia Coșeriu, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Genoveva Breaz, Dorin Mirea, Dorin Coșeriu, Mihai Uță, alături de ansamblul de balet. Scenografia și costumele poartă semnătura Rodicăi Garștea.

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.

                                                                                                                                  Partener: ZILE și NOPȚI

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.