PREMIERĂ la OPERA BRAȘOV: IL TROVATORE (Trubadurul)

Operă de G. Verdi   

Sâmbătă și Duminică, 23 și 24 noiembrie 2013, ora 18.30, Sala Operei
Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, ora 18.30, Sala Operei

Dramă în patru acte. Libret: Salvatore Cammarano, după tragedia lui Antonio Garcia Gutierrez. Premiera: 19 ianuarie 1853, la Roma, Teatrul Apollo.

„Trubadurul”, cea de-a doua operă din trilogia verdiană (Rigoletto, Il Trovatore, La Traviata), numită și „trilogia populară”, continuă să impresioneze publicul din marile săli de operă ale lumii și astăzi la fel ca în trecerea celor 160 de ani de la premieră.
Opera Brașov nu își putea permite să nu înscrie în repertoriul său, „Trubadurul”, nu își putea permite să nu completeze trilogia verdiană. Cu o echipă atât de valoroasă a artiștilor și mentorilor săi, cu un regizor renumit – ANDA TĂBĂCARU-HOGEA, un dirijor încercat de multe alte premiere – TRAIAN ICHIM, Opera Brașov reușește încă o dată să urce multe trepte pe scara valorilor naționale și internaționale.
„Iubire” și „Sânge” în „Trubadurul”, am putea rezuma, în doar două cuvinte, acțiunea acestui celebru titlu, o adevărată dramă a secolului XV, dar și cea mai romantică dintre operele maestrului. Lucrarea cuprinde, pe de o parte, o viziune sângeroasă, războinică iar, pe de alta, una poetică, luminoasă.
Personajul central, Azucena, o eroină controversată, roasă de dorința de răzbunare dar, în același timp, mamă iubitoare pentru acel care nici măcar nu îi este fiu, stă în fața unui trio (Leonora, Manrico, De Luna), personaje visătoare, iubitoare, deși aflate într-o lume sumbră, neprietenoasă, o lume plină de lupte și răzbunări. Leonora și Manrico sunt mai romantice, în timp ce Contele de Luna este mai aproape de realitate.
Cei doi tineri, Manrico și De Luna, o iubesc cu ardoare pe Leonora. Ei se confruntă continuu pentru ea. Manrico reușește totuși, împins de o forță supranaturală, să își cruțe rivalul în duel.
Lumini și umbre, violență dusă la paroxism, dar și spirit de sacrificiu ajuns până la jertfa supremă… iată cu ce invită artiștii Operei Brașov publicul devenit, pe bună dreptate, mai iubitor, mai pretențios, mai valoros.
Trei spectacole în trei distribuții diferite în celebrul IL TROVATORE, acum PREMIERA în cea de-a XI ediție a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet, la 60 de ani de activitate artistică a Operei Brașov și 160 de ani de la premiera „Trubadurului” lui Verdi.

Dirijor: Traian Ichim
Regia: Anda Tăbăcaru Hogea
Scenografia: Rodica Garștea
Mișcarea scenica: Nermina Damian
Maestru de cor: Ciprian Țuțu
Instructor de lupte: Bogdan Bălășcău

Personajele principale:
Manrico, trubadur, ofițer al prințului Urgel, presupusul fiu al Azucenei (tenor)
Contele de Luna, tânăr nobil aragonez (bariton)
Leonora, curteana prințesei de Aragon (soprană)
Azucena, o țigancă (mezzosoprană sau contralto)
Ferrando, căpitan în trupele Contelui de Luna (bas)
Ines, dama de companie a Leonorei (soprană)
Ruiz, soldat din compania lui Manrico (tenor)

Distribuția (pentru cele 3 spectacole):

Sâmbătă, 23.11.2013
Azucena – Mihaela Ungureanu-Binder (Staatsoper Viena)
Leonora – Valentina Mărgăraș
Ines – Nicoleta Chirilă
Manrico – Hector Lopez (Mexic)
Contele de Luna – Adrian Mărcan
Ferrando – Marian Rește
Ruiz – Mugurel Oancea

Duminică, 24.11.2013
Azucena – Carmen Topciu
Leonora – Anda Pop
Ines – Maria Petcu-Catrina
Manrico – Hector Lopez (Mexic)
Contele de Luna – Lucian Petrean
Ferrando – Octavian Vlaicu (Opera Națională Timișoara)
Ruiz – Claudiu Bugnar

Sâmbătă, 30.11.2013
Azucena – Asineta Răducan
Leonora – Cristina Radu
Ines – Sonia Hazarian
Manrico – Cristian Bălășescu (Opera Națională Timișoara)
Contele de Luna – Alexandru Aghenie
Ferrando – Dan Popescu
Ruiz – Mugurel Oancea

Corul și Orchestra Operei Brasov

Text prezentare: Cornelia Petre

   Preț bilete: 50 lei; 30 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor.

* Opera Brașov nu își asumă responsabilitatea pentru eventualele schimbări ale distribuției de ultim moment, din cauze obiective. 

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.