POP Marian – bariton/regizor

Este absolvent, în 1988, al Liceului de Artă – profil Muzică, la clasa de vioară a d-nei prof. Màrkos Judith. în 1995, încheie studiile Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa de canto a d-lui prof. univ. Gheorghe Roșu, însă debutează, în 1993, pe scena Operei Române din Cluj Napoca cu rolul Marcello/La Boheme de G. Puccini. în 1994, la Teatrul Muzical Brașov, își face debutul în Dandini/La Cenerentola de G. Rossini cu care s-a și făcut filmul de operă cu același nume produs de Televiziunea Română și în rolul Proccolo/Viva la mamma de G. Donizetti.
în perioada 1995 – 1999 este solist al Operelor de Stat și Populară din Viena/Austria. Printre rolurile interpretate: Dr.Falke/Die Fledermaus și Graf Homonay/Der Zigeunerbaron de J. Strauss, Valentin/Faust de Ch. Gounod, Ping/Turandot de G. Puccini, Harlequine/Ariadne auf Naxos de R. Strauss.
Colaborează cu: Theatre Capitol din Toulouse, Teatro Municipal Santiago de Chile, Portland Opera House/Oregon (SUA), Klosterneuburger Festspiele, Detroit Opera House, New Israeli Opera/Tel Aviv, Staatstheater St.Gallen, Staatstheater Klagenfurt, Opera Bastille Paris, Reisopera Enschede, Staatsoper Stuttgart, Opera Constanta, Bad Wildbad (Rossini Festival), Theater Basel, Staatstheater am Gärtnerplatz München, ClassicOpenAir Solothurn, Philadelphia Opera Company, Florida Grand Opera, Oper Leipzig, Opera Arizona.

Roluri interpretate:
C. Monteverdi: – Il Ritorno d’Ulisse in Patria / Ulisse,
W.A. Mozart: – Le Nozze di Figaro / Conte Almaviva – Don Giovanni / Don Giovanni – Cosi Fan Tutte / Guglielmo
G. Rossini: – Il Barbiere di Seviglia / Figaro – La Cenerentola / Dandini – L’Italiana in Algeri / Taddeo
G. Donizetti: – Don Pasquale / Dr.Malatesta – Elisir d’Amore / Belcore – Viva la Mamma / Proccolo
G. Puccini: – La Bohéme / Marcello – Turandot / Ping – Gianni Schicchi
Ch. Gounod: – Faust / Valentin – Roméo et Juliette / Mercutio
B. Britten: – A midsommernight dream / Demetrius
J. Strauss: – Die Fledermaus / Gabriel von Eisenstein & Dr. Falke – Der Zigeunerbaron / Graf Homonay
R. Strauss: – Ariadne auf Naxos / Harlequin – Rosenkavalier / Faninal
G. Verdi: – Il Trovatore / Conte di Luna – Don Carlo / Marquise de Posa – Un Ballo in Maschera / Renato – La Traviata / Georgio Germont – Rigoletto / Rigoletto
R. Wagner: – Die Meistersinger von Nürnberg / Sixtus Beckmesser
S. Prokofiev: – L’Amour des Trois Oranges / Pantalone
David di Chiera: – Cyrano
Rolul „Cyrano” de David di Chiera a fost interpretat în premieră mondială la Detroit Opera House în anul 2007, iar succesul repurtat a dus la preluarea producției de către Operele din Philadelphia și din Miami.
Din repertoriul vocal-simfonic, menționăm lucrarea cea mai des interpretată, „Carmina Burana”, de Carl Orff (Cluj-Napoca, Brașov, Klagenfurt, Santiago de Chile). De asemenea, „Requiem”-ul lui G. Fauré, „Simfonia a 8-a” de G. Mahler și „Requiem-ul german” de J. Brahms. în anul 2013, devine membru permanent al Operei din Kassel unde interpretează, printre altele: Baronul Scarpia din „Tosca” de G. Puccini, Marcello din „La Boheme” de G. Puccini, Gabriel von Eisenstein din „Die Fledermaus” de J. Strauss, Rigoletto din opera cu același nume de G. Verdi, Figaro din „Il Barbiere di Seviglia” de G. Rossini, Faninal din „Rosenkavalier” de R. Strauss, Evgheni Oneghin din opera cu același nume de P.I. Ceaikovsky.
La Opera Brașov, în calitate de regizor, a montat „Gianni Schicchi”, operă de G. Puccini, în care a și interpretat rolul Gianni Schicchi – martie 2013.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.