PAPO Edina – maestru coregraf

Născută la Sarajevo, unde și-a început educația în domeniu, dar și cariera în balet. La 16 ani, se alătură Teatrului Național din Sarajevo, unde devine solistă de balet.
Absolventă, în 1987, a Academiei de Balet Vaganova, la clasa profesoarei Valentina Vasilevna Rumjanceva, la secția Metodologie și Pedagogie balet clasic. își definitivează specializarea ca Maestru de balet în cadrul Conservatorului de Stat „Rimsky Korsakov” din St. Petersburg. Obține atât titlul de coregraf de balet, cât și Masterul la Academia de Balet Vaganova.
în perioada 1992 – 1994, este maestru de balet și coregraf la Teatrul Liric Brașov (actuala Opera Brașov). în 1994, devine pedagog și coregraf la Opereta Israelită. Colaborează ca pedagog la Compania de Balet Contemporan „Kibbutz Ga, Aton“ Israel.
Predă în școlile de balet din Sarajevo, în paralel cu munca de pedagog și maestru de balet la Teatrul Național din Sarajevo. în 1999, a fost desemnată șef al Compartimentului Balet, iar în 2003 director artistic al Teatrului Național de Balet din Sarajevo.
A realizat mai mult de 30 de producții de balet, cu balerini autohtoni sau din străinătate. A organizat turnee în Europa și Bosnia-Herțegovina cu reprezentațiile: : „Dubrovnik corners“ – Dj. Jusić, „Apple“ – B. Britten, G. Verdi, S. Rahmaninov, „Pulcinella“ – I. Stravinsky, „Katarina, regina Bosniei“ – Dj. Jusic. în 2003 a semnat coregrafia spectacolului de balet „Giselle” de A. Adam, după Corally, Perrot, Petipa.
Invitată, în mod regulat, la „Monaco Dance Forum“, de asemenea și în juriul concursului „Prix de Lausanne“.
Primește numeroase premii în Bosnia-Herțegovina, dar și în străinătate. în 1993, obține Premiul I pentru creație coregrafică, decernat de revista culturală „Azi” și Premiul al III-lea pentru originalitate și valoare artistică pentru „Simfonia fantastică”, pe muzică de H. Berlioz la Festivalul Internațional de Balet de la Iași.
Opera Brașov îi conferă Diploma de Onoare, la cea de-a 50-a aniversare a instituției, pentru dezvoltarea companiei de balet din Brașov.
în 2002, primește titlul de „Cea mai talentată femeie în artă și cultură” din Bosnia-Herțegovina. American Biographical Institute o nominalizează ca fiind una dintre cele 1000 femei de succes din întreaga lume, în anul 2005. Edina Papo primește premiul „Isa-beg Ishakovic”, la categoria Artă, în 2010.
Publică lucrări și cercetări științifice în domeniul istoriei dansului și artei baletului în Bosnia, Rusia și alte țări.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.