PAIAȚE și CAVALLERIA RUSTICANA, înainte de Paște, la Opera Brașov

Sâmbătă, 12 Aprilie 2014, ora 18.30, Sala Operei

I PAGLIACCI (PAIAȚE ) – Operă de Rugierro Leoncavallo

Dirijor: CRISTIAN OROȘANU
Regia: CRISTIAN MIHĂILESCU
Coregrafia: NERMINA DAMIAN

Soliști:
Anda Pop, Cristian Mogoșan (Opera Națională Cluj), Lucian Petrean, Adrian Mărcan, Cristian Dicu (debut)

și

CAVALLERIA RUSTICANA – Operă de Pietro Mascagni

Soliști:
Asineta Răducan, Alfredo Pascu (București), Oleg Ionese (Opera Națională Cluj), Carmen Topciu (debut), Cristina Roșu

Acum, cu puțin înaintea unei sărbători atât de prețuită de români, Opera Brașov vă invită, cu aceste celebre lucrări, la o seară cu adâncă încărcătură emoțională.
„Cavalleria Rusticana” și „Paiațe”, două titluri într-un singur spectacol, Pietro Mascagni și Ruggiero Leoncavallo, doi compozitori, exponenți ai VERISMULUI – ultima epoca romantică italiană. Acțiunea din „Cavalleria Rusticana” se petrece chiar în ziua de Paște (la sfârșitul anilor 1890). Este principalul motiv pentru care a fost aleasă, acum în preajma acestei mari sărbători religioase.
în acest spectacol găsim o temă, o idee comună: drama – care a fost și va rămâne un crâmpei din viața reală – acesta însemnând, de fapt, verism.

Ce femeie îndură ușor chinul de a fi părăsită de bărbatul iubit, pentru o alta mai frumoasă, mai ademenitoare! Nici Santuzza din „Cavalleria Rusticana” (excelent interpretată de mezzosoprana Asineta Răducan) nu-l poate lăsa pe Turiddu, Lolei (debut pentru extraordinara mezzosoprana Carmen Topciu)… îl pierde însă pentru totdeauna, în brațele morții.
Preferința pentru contraste violente,o găsim și în „Paiațe” (I Pagliacci). Aici publicul, care la început se amuză, începe să-și dea seama că pe scenă se petrece o dramă adevărată. Comedia care se apropie atât de tragic de conflictul real din viață, duce la paroxism durerea lui Canio care își ucide soția, Nedda (în rol, un nume remarcabil al Operei Brașov – soprana Anda Pop) dar și pe iubitul ei. Paiața, nimeni altul decât acest Canio, interpretat de îndrăgitul tenor Alfredo Pascu se adresează, zdrobit de durere, spectatorilor: „Plecați acum, comedia s-a sfârșit!”.

Plecăm … dar… mereu ne întoarcem la OPERĂ pentru că noi, spectatorii, știm să ascultăm, știm să simțim bucuria.

Orchestra și Corul (dirijor cor: Ciprian Țuțu) Operei Brașov

Text: Cornelia Petre

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și sâmbătă, cu o oră înainte de începerea spectacolului.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.