NAGY Robert – tenor

Robert Nagy este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, promoția 1991, specializarea Canto – Profesor de Canto, la clasa profesorului Alexandru Farcaș. Evoluează ca solist al Operelor din Cluj-Napoca, Timișoara și București. Obține specializare în Arta și Tehnica Cântului cu maestrul Ludovic Spiess. Este câștigător al Marelui Premiu la prima ediție a Concursului Internațional de Canto pentru Tenori „Traian Grozăvescu”. începutul carierei internaționale are loc în anul 1999 la Wiener Staatsoper și Semperoper Dresden în rolul Cântărețului Italian din opera „Der Rosenkavalier” de R. Strauss.
Pentru merite deosebite este decorat de Președinția României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”.

Dintre producțiile mai importante pe marile scene internaționale se pot menționa:
„L’Italiana in Algeri” la Wiener Staatsoper (A. Baltza – S. Alaimo) în 2001, „La Cenerentola” la New Israeli Opera Tel Aviv (A. Zedda – J. Di Donatto) în 2001, „Lucia di Lammermoor” la Deutsche Opera am Rhein Düsseldorf în 2001 și la Opera de Toulon în 2004. Cântă în „Il Barbiere di Siviglia” la Wiener Staatsoper (L. Nucci) în 2003 și „Manon” la Deutsche Oper Berlin (A. Guingal) în 2004. De asemenea, apare în distribuția „L’Elisir d’Amore” la Luglio Trapanese în 2009, „Maria Stuarda” la Teatro Massimo di Palermo în 2010. Este invitat să cânte în „Requiem” de G. Verdi la Teatro Massimo di Palermo (R. Abbado – S. Ganassi) în 2010. Joacă în „Faust” la Opera du Rhin Strasbourg (împreună cu Leontina Văduva) în 2001, Bayerische Staatsoper Munchen, precum și la Teatro dell’Opera di Roma (G. Gelmetti – H. de Ana).

în anul 1996, apare în filmul de televiziune La Cenerentola”, produs de Televiziunea Română, în colaborare cu Opera Brașov.

Repertoriul de operă include: „L’Elisir d’Amore”, „Lucia di Lammermoor”, „Il Barbiere di Siviglia”, „La Cenerentola”, „L’Italiana in Algeri”, „Faust”, „Manon”, „Rigoletto”, „Der Rosenkavalier”, „Anna Bolena”, „Maria Stuarda”.

Repertoriul vocal-simfonic include: „Kronungsmesse” și „Requiem” de W.A. Mozart, „Stabat Mater” de G. Rossini, „Nelson Messe” de J. Haydn, „Simfonia a IX-a” de L.van Beethoven, „Requiem” de H. Berlioz și „Requiem” de G. Verdi.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.