MUNTEANU Dorel – dirijor

E-mail: doinasidorel@yahoo.com

Se naște pe 24 iulie 1948, la Cluj.

Studiază pianul la Liceul de Muzică din Cluj pe care l-a absolvit în anul 1966.
Din 1966 până în anul 1971 urmează cursurile Conservatorului „G. Dima” din Cluj la catedrele de compoziție-muzicologie și dirijat.
Din 1971 până în 1978 a fost asistent și lector la facultatea de Muzică din Brașov, la catedra de dirijat coral.
Din 1978 este dirijor permanent al Operei Brașov, unde a dirijat peste 50 de titluri de operă, operetă, balet musicaluri, spectacole de copii și concerte simfonice. în tot acest timp a dirijat spectacole și concerte în centrele de profil din țară și Republica Moldova. A efectuat turnee cu Opera Brașov în țară și în străinătate.

Educație

Conservatorul G. Dima, Cluj-Napoca – Facultatile de Pedagogie, Compozitie – Muzicologie si Dirijat – promotia 1971.
Cursuri de perfectionare in arta dirijorala la Viena – 1968

Experiența Profesională

Dirijor       Opera, Brasov     1978 – prezent

In calitate de Prim – Dirijor al Operei Brasov sunt responsabil cu buna desfasurare a peste 60 de spectacole de Opera, Opereta,  Musical, etc. Spectacole conduse de mine au participat cu mare succes la turnee efectuate atat in tara cit si in Anglia, Austria, Belgia,  Elvetia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda. De asemenea multe din titlurile repertoriului meu au fost obiectul realizarii de  spectacole pentru televiziunea nationala.

Profesor de Arta Dirijorala    Academia de Muzica, Brasov   1990 – prezent                         
In calitate de Profesor de Arta Dirijorala sunt responsabil cu instruirea si perfectionarea studentilor Clasei de Opera in notiuni specifice colaborarii dintr-un ansamblu vocal – instrumental. Printre cei ce au beneficiat de instruirea mea se numara solisti si dirijori ai multor institutii de cultura din tara (Operele din Brasov si Bucuresti, Teatrul Liric din Craiova, Filarmonicile din Ploiesti si Brasov, etc.)

Dirijor Corul de Camera al Facultatii de Muzica, Brasov  1971 – 1978

Pe perioada activitatii desfasurate cu acest cor am cunoscut numeroase satisfactii profesionale, aparte fiind premiile castigate la Festivalurile Studentesti de la Cluj – Napoca, Bucuresti si Timisoara, precum si frecventele colaborari cu Filarmonica G. Dima.

Funcții

Director Teatrul Liric, Brașov     1991 – 1993

Desi perioada istorica pe durata careia am ocupat aceasta functie nu a fost dintre cele mai propice institutiilor de cultura, am reusit revigorarea activitatii Teatrului prin imbogatirea repertoriului cu spectacole de mare succes („Sange Vienez”, „Logodnicul din Luna”, „Boccacio”, etc.), turnee in tara si Republica Moldova, precum si colaborari cu Opera Nationala Chisinau si cu personalitati precum O. Enigarescu, N. Ciubuc, G. Zaharescu, M. Munteanu, D. Vladescu.

Proiecte și Colaborări

Fondator al ansamblului de muzica sacra „Intermezzo”. 
Aranjamente orchestrale pentru diverse ansambluri.
Compozitii proprii premiate.

Lucrări Publicate

„Muzica corala, exponent al pacii si prieteniei intre popoare” – 1974.
„Curs de dirijat” – 1974 (coautor N. Turcanu).

Repertoriu

Opere: Boema, Tosca, M-me Butterfly, Nabucco, Carmen, Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Don Giovanni, Falstaff, Romeo si Julieta, Cavalleria Rusticana, Paiate, Le Villi, Edgar, Barbierul din Sevilla, Don Pasquale, Nunta lui Figaro, Cosi Fan Tutte, Fiica Regimentului, Elixirul Dragostei, La Cenerentola.

Operete: Contesa Maritza, Silvia, Printesa Circului, Vaduva Vesela, Calul Balan, Tara Surasului, Sange Vienez, Liliacul,      Vanzatorul de Pasari, Victoria si al ei Husar.

Balete:  Copellia, Giselle

Musical – uri: My Fair Lady, Prietenul meu Bunburry

Simfonic:  Mozart, Bach, Beethoven

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.