Mezzosoprana Carmen Topciu, invitată la Opera din Sydney, anul viitor!

Carmen Topciu, prim-solistă a Operei Brașov, a fost invitată la Opera din Sydney, anul viitor, din nou, pentru a interpreta rolul principal în opera „Carmen” de G. Bizet, dar și pentru a juca într-o nouă producție, opera „Castelul Prințului Barbă-Albastră”, compusă de Béla Bartók. în 2019, ea a avut debutul absolut la Opera din Sydney cu rolul Giovanna Seymour din „Anna Bolena” de G. Donizetti și apoi, în februarie 2020, a cântat partitura frumoasei și pasionalei Carmen. „Am fost invitată să joc, din nou, într-o producție cu opera «Carmen» de G. Bizet, în luna februarie. Deja am puțină istorie la Sydney, cu succes, și directorul Operei de acolo mă apreciază foarte mult. M-au rechemat pentru a o interpreta pe Carmen și au îndrăznit să mă întrebe dacă mi-ar plăcea să fac rolul Judith în «Castelul Prințului Barbă-Albastră» de Béla Bartók – este o lucrare pe care nu o am încă în repertoriu. La început, invitația a fost o surpriză, nu am putut să spun nici da, nici nu, până nu am ascultat cu mare atenție această creație. Apoi, mi-a fost destul de simplu să iau o decizie fiindcă opera este superbă, iar rolul scris pentru mezzosoprană este fantastic. Muzica lui Bartók este neașteptat de interesantă și scrisă extrem de bine în relația cu textul. Bartók este o provocare, este prima lucrare a lui pe care o voi interpreta și, mai mult decât atât, este, desigur, compusă în limba maghiară și se cântă în original, cu traducere în limba engleză. Așa că este o dublă provocare! Tema operei este celebra poveste a castelului lui Barbă-Albastră, numai că libretul a fost mult modificat. Este o operă, unii ar spune macabră, dar nu este așa, este o operă în care manipularea este la ordinea zilei, cu o poveste de dragoste în care se folosește iubirea pentru a manipula astfel încât fiecare să-și atingă scopul. Pe parcursul operei, Judith crede că, prin șantaj emoțional, va ajunge să-și îndeplinească dorințele, doar că ea este cea care are de pierdut, în final fiind ascunsă și închisă în castel, după a șaptea ușă, împreună cu celelalte trei soții ale lui Barbă-Albastră”, spune mezzosoprana Carmen Topciu. Partener de scenă îi va fi basul Daniel Sumegi în rolul lui Barbă-Albastră, în timp ce conducerea muzicală îi va aparține italianului Andrea Molino. Regia artistică a spectacolului este semnată de Andy Morton. 
în ciuda epidemiei actuale și a restricțiilor impuse, Carmen Topciu este optimistă în privința faptului că va putea ajunge pe scena australiană: „Ceea ce avantajează în această perioadă continentul australian este vremea pentru că în lunile ianuarie – martie este plină vară și acolo va fi stagiune estivală. Producția cu «Carmen» va avea loc în aer liber, iar opera lui Bartók se va juca în sala «Joan Sutherland» de la Sydney Opera House, desigur, în prezența unui număr redus de spectatori”.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.