Operă în 3 acte de Giacomo Puccini
Sâmbătă, 2 Februarie 2013, ora 18.30, Sala Operei
Dirijor: TRAIAN ICHIM
Regia: ANDA TĂBĂCARU-HOGEA
Dirijor cor: CIPRIAN ȚUȚU
Premiera Operei Brașov care a încheiat cea de-a zecea ediție a FESTIVALULUI 2012, acum din nou pe scena Operei Brașov.
MADAMA BUTTERFLY – prestigioasa operă a lui Puccini spune totul numai prin simpla rostire a titlului.
Un „love story” dramatic, o poveste fără „happy end” dintre o japoneză și un ofițer american.
Povestea tragică de dragoste a gheișei Cio-Cio-San pentru locotenentul american, a emoționat aproape 110 ani (premiera a vut loc la Milano, în februarie 1904) generații întregi de iubitori ai operei, rămânând un simbol al iubirii sacrificate de indiferență și de un egoism de factură națională, socială, culturală… sau de oricare alt fel.
Cu toate că este îndrăgostit de micuța japoneză, Pinkerton, americanul, nu crede în viitorul acestei căsnicii. Deși, după datina japoneză, mirilor li se urează 99 ani de fericire, familia o reneagă pe Butterfly fiindcă a nesocotit datina strămoșesacă prin căsătoria cu un străin.
Singură de trei ani, iubitoare și încrezătoare că tatăl copilului nu a
părăsit-o, refuză cu demnitate oricare altă căsătorie. După legile japoneze, este socotită divorțată, dar ea respectă legile americane și se consideră legată de Pinkerton. Crede cu putere că tatăl copilului se va întoarce la ei. Da. Se întoarce, dar întoarcerea este năucitoare. Pinkerton, căsătorit cu o americancă, vine să-și ia copilul. Butterfly se pleacă în fața dorinței lui: va avea băiețelul blond cu ochii albaștri… Mâna i se încleștează apoi cu hotărâre pe mânerul cuțitului cu care își va curma viața. Butterfly se prăbușește în timp ce afară răzbate glasul lui Pinkerton.
Decorurile, de o simplitate uimitoare respectând tradiționalul culturii japoneze, muzica copleșitoare a lui Puccini amplificată de măiestria tânărului dirijor Traian Ichim atât de implicat profesional și emoțional în conducerea orchestrală, costumele… toate duse la treapta cea mai înaltă a frumosului, prin vocile și acting-ul unor adevărați profesioniști – soliștii Operei Brașov – au reușit să facă din această operă, una dintre cele mai așteptate și dorite de public.
DISTRIBUȚIA
Cio-Cio-San – Anda Pop
Suzuki – Asineta Răducan (debut)
Pinkerton – Liviu Iftene
Sharpless – Adrian Mărcan (debut)
Goro – Nicolae Zaharia
Yamadori – Claudiu Bugnar
Bonzo – Marian Rește
Commisario Imperiale – Cristian Fieraru
Kate Pinkerton – Sonia Hazarian
Preț bilete: 30 lei; 15 lei
Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Marți – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.
Text prezentare: Cornelia Petre
Foto: InStudio Brașov