MADAMA BUTTERFLY încheie luna martie la Opera Brașov

Operă de G. Puccini

Sâmbătă, 29 martie 2014, ora 18.30, sala Operei

Dirijor: ADRIAN MORAR (Opera Națională Cluj)
Regia: ANDA TABACARU HOGEA
Scenografia: RODICA GARȘTEA
Asistent regie: NICOLETA CHIRILĂ
Dirijor cor: CIPRIAN ȚUȚU
Mișcare scenică: NERMINA DAMIAN

Libretul operei Madama Butterfly este scris de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa (bazat pe o povestire de John Luther Long și o piesă de David Belasco).
Premiera operei: Brescia, 28 mai 1904.
Premiera la Opera Brașov a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2012.

Acțiunea are loc la începutul secolului al XX-lea în Japonia, lângă portul Nagasaki.

B.F. Pinkerton, un tânăr locotenent american, se căsătorește cu Cio-Cio-San (Madama Butterfly), dar nu intenționează să rămână alături de soția sa, în Japonia. Pentru această uniune, ea și-a renegat cultul strămoșesc, atrăgându-și astfel blestemele unchiului ei, preot.
Trei ani mai târziu, Cio-Cio-San, devenită între timp mamă, așteaptă, cu sufletul la gură, reîntoarcerea lui Pinkerton. Dar el, acum recăsătorit, vine doar ca să ia copilul. Cio-Cio-San acceptă să i-l dea, luându-și, totodată, rămas bun: „Tu, care din Paradis ai coborât la mine, uită-te la chipul mamei tale, ca să-l ții minte. Uită-te bine la mine! La revedere, dragostea mea…”. Apoi îi spune copilului să plece și se sinucide cu pumnalul tatălui ei. Pinkerton se întoarce, strigând-o: „Butterfly! Butterfly! ”…
Ideea generatoare a concepției regizoral-scenografice a pornit de la replica lui Cio-Cio-San din actul I: „Dicon ch’oltre mare se cade in man dell’uom, ogni farfala da uno spillo è trafitta ed in tavola infitta!…” (Se spune că de cealaltă parte a mării, dacă un future cade în mâna omului este prins cu un ac și înfipt în masă!…). Prin comportamentul său lipsit de complexe și principii, Pinkerton procedează astfel cu Madama Butterfly. Panourile tipice caselor japoneze devin astfel masa în care este înfipt fluturele gingaș capturat de „omul de dincolo de mare”. – Anda Tabacaru Hogea

DISTRIBUȚIA
Cio-Cio-San: Valentina Mărgăraș
Suzuki: Gabriela Hazarian
Pinkerton: Liviu Iftene
Sharpless: Valentin Marele (debut)
Goro: Nicolae Zaharia
Yamadori: Claudiu Bugnar
Bonzo: Marian Rește
Commisario Imperiale: Cristian Fieraru
Kate Pinkerton: Sonia Hazarian

Corul și Orchestra Operei Brașov

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380.
Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.