La Traviata

Operă de G. Verdi

Sâmbătă, 21 Septembrie 2013, ora18.30, Sala Operei

Deschiderea stagiunii de Operă, Operetă și Balet 2013 – 2014

Dirijor: Daisuke Soga (Japonia)
Regia: Dumitru Tăbăcaru
Scenografia: Rodica Garștea
Coregrafia: Nermina Damian

La TRAVIATA, spectacol extraordinar pe orice scenă a lumii, este titlul ales să deschidă și să închidă fiecare stagiune la Opera din Brașov. Acum, în deschiderea noii stagiuni, „La Traviata” îl are la pupitrul Orchestei pe dirijorul japonez Daisuke Soga și pe grațioasa soprană Cristina Radu în rolul Violettei Valery. 
După grandiosul spectacol cu premiera IL TABARRO – operă de Puccini, care a deschis stagiunea permanentă a Studioului Experimental de Operă la Brașov, punând în valoare forța creativă și calitatea extraordinară a tinerelor talente alături de marii consacrați ai Operei – urmează Regina Operei: „La Traviata”.
Melodramă în patru acte, pe un libret de Francesco Maria Piave, premiera în martie 1853, „Traviata” are mereu ceva de spus, cum afirma însuși Verdi prin alesele-i cuvinte: „Traviata nu și-a spus încă ultimul cuvânt”.
Inspirată de un roman celebru al epocii – „Dama cu Camelii” de Al. Dumas–fiul -, opera încheie a doua perioadă de creație a compozitorului, așa-zisa „trilogie verdiană” („Rigoletto”, „Trubadurul” și „Traviata”) cu un impresionant studiu psihologic, transpus atât de emoționant în muzică. Portretul eroinei principale, originalitatea soluțiilor expresive, maxima economie a mijloacelor, eficiența fiecărei scene, precum și maturizarea stilului romantic al compozitorului, fac din această capodoperă, una dintre cele mai celebre creații ale teatrului liric.
Așadar, cu respectabila vârstă de 160 de ani (cu 100 mai mulți decât vârsta Operei Brașov), TRAVIATA impresionează la fel publicul de astăzi, demonstrând, dacă mai era nevoie, victoria muzicii, dar și ideea iubirii rămase mereu nemuritoare.
Muzică, dans, baroni și viconți, saloane, curtezane – aspecte din viața pariziană de la mijlocul secolului XIX – „desenează” decorul Traviatei. Violetta, curtezana, este atrasă de tânărul Alfredo Germont care pare îndrăgostit de ea. Relația dintre cei doi devine repede o adevărată pasiune. Violetta, extrem de bolnavă, simte nevoia unei certitudini posibile – iubirea – și își vinde averea, preferând viața în doi, retrași la țară. Cedează însă rugăminților tatălui lui Alfredo și îl părăsește cu adâncă tristețe pe tânăr spre a salva onoarea familiei. Singură, săracă și bolnavă, Violetta își trăiește ultimele clipe. Bătrânul Germont, înduioșat de destinul ei, încearcă să îndrepte lucrurile întorcându-l pe Alfredo la casa iubitei sale. Dar… Violetta moare, dar moare fericită de a se ști iertată de cel pe care l-a iubit până la ultima ei suflare.
Sâmbătă, 21 Septembrie, vor da glas acestei povești de iubire, soliștii:
Cristina Radu, Liviu Iftene, Adrian Mărcan, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian, Claudiu Bugnar, Nicolae Zaharia, Paul Tomescu, Marian Rește, Dan Ionescu, Irinel Felea
Soliști balet: Anca Branea, Adrian Scriminț

CORUL, ORCHESTRA și BALETUL OPEREI BRAȘOV

Text prezentare: Cornelia Petre

Galerie foto: InStudio Brașov

   Preț bilete: 30 lei; 15 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Marți – Vineri 10 – 17 și sâmbătă, cu o oră înainte de începerea spectacolului.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.