Sâmbătă, 28 septembrie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la spectacolul cu opera „La Cenerentola” (Cenușăreasa) de G. Rossini.
„Cenușăreasa” (în italiană „La Cenerentola ossia La buontà in trionfo”) este o operă comică în două acte de Gioachino Rossini, având un libret de Jacopo Ferreti. Premiera operei a avut loc la Teatro Valle din Roma, pe 25 ianuarie 1817.
Inspirați de celebra poveste a lui Charles Perrault și a Fraților Grimm, Rossini și libretistul Jacopo Ferretti au creat o poveste muzicală ce îmbină deopotrivă lirismul, comedia și virtuozitatea vocală specific stilului rossinian. Libretul a fost creat în 22 de zile, iar muzica în doar 24 de zile, acest mod rapid de a compune demonstrând, ca și în opera „Bărbierul din Sevilla”, geniul și deosebita inventivitate muzicală a lui Rossini. Rolurile sunt foarte bine conturate și păstrează, în general, linia personajelor propuse de Perrault. Mama vitregă și surorile au un puternic caracter comic, subliniat evident în scriitura muzicală. Ariile personajelor principale sunt ample, cu melodii inspirate, iar scenele de ansamblu ale finalurilor de act sunt deosebit de complexe, dar fermecătoare totodată, create în binecunoscutul stil rossinian. în distribuție, soliștii Operei Brașov: Asineta Răducan – Angelina, Mihai Irimia – Don Ramiro, Alexandru Aghenie – Dandini, Dan Popescu – Don Magnifico, Valentina Mărgăraș – Clorinda, Sonia Hazarian – Tisbe, Marian Rește – Alidoro. își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim, lector universitar doctor la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” Brașov. Regia spectacolului este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Asistent regie: Anda Pop. Regia tehnică: Marilena Aldea.
Cu această operă, Televiziunea Română a realizat, în anul 1995, o producție ce s-a bucurat de mult succes, filmată în două dintre cele mai frumoase și atractive locuri din România: Castelul Bran și cel de la Peleș. în distribuție, s-au găsit soliștii Operei Brașov: Claudia Codreanu, Robert Nagy, Lăcrămioara Schuller, Cristina Soreanu, Marian Pop, precum și regretații Gheorghe Roșu și Gabriel Oană. Și-au dat concursul Corul și Orchestra Operei Brașov (pe atunci Teatrul Muzical Brașov). Conducerea muzicală i-a aparținut maestrului Dan Rațiu. Regia artistică a spectacolului, aceeași Carmen Dobrescu. Realizator: Luminița Constantinescu.
Preț bilete: 40 lei – în sală; 30 lei – la balcon lateral
în stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!
Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Eveniment susținut cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.