INCZE-GERGELY Katalin – dirijor

Născută în 1952, la Sfântu Gheorghe. Urmează Liceul de Muzică și Arte Plastice, iar apoi cursuri particulare de dirijat orchestră cu maestrul dirijor Ilarion Ionescu-Galați în Brașov. Studiază la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția principală: compoziție-muzicologie, secția secundară: pian. Dirijor de cor în cadrul aceleiași instituții. Se perfecționează ca dirijor de orchestră la cursul de MAESTRU cu maestrul Yuri Simonov (Balșoi Teater, Moscova). Anul acesta obține doctoratul în muzică.
Dirijează în mod curent repertoriul de operetă la Opera Maghiară din Cluj, precum și lucrări contemporane. Din 1993 și până în prezent este cadru asociat la secția de teatru a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, unde desfășoară activitate de predare de compozitor la specialitatea muzică.
Prima apariție în public se produce în 1967, în cadrul unui concert cu Orchestra Filarmonică din Brașov, dirijor Mircea Lucescu. La 27 de ani, compune muzica filmului de televiziune „Ochelarii pierduți”, regizor Cselényi László. Coautoare și orchestratorul musical-ului „De partea cealaltă a zidului”, autor și regizor: Nae Caranfil. Compune muzica filmelor de televiziune „Fülemüle” după nuvela cu același titlu de Kosztolányi D., la invitația MTV Ungaria, regizor: Cselényi László și „New Buda”, regizor: Horváth G. Zoltán. Este invitată în numeroase rânduri în Ungaria pentru a asigura conducerea muzicală a diverse spectacole, fie de teatru, operă sau operetă.
Compune muzica mai multor spectacole de teatru cum sunt: „Leander și Lenszirom”, „Băieții de pe strada Pál”, regizor: Czeizel Gábor (Ungaria), „Gâlcevile din Chioggia”, regizor: Árkosi Árpád (Ungaria), „Cabala bigoților” de M. Bulgakov și „Opereta” de W. Gombrowicz, ambele avându-l ca regizor pe Tompa Gábor.
Asigură conducerea muzicală în cadrul unor turnee ale Operei Maghiare Cluj în Suedia, Statele Unite și Canada. Invitată la München pentru susținerea unui spectacol de muzică pe lirică revoluționară – compoziții proprii, cu care și susține un turneu în Germania.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.