„Il Trovatore”, pe scena Operei Brașov

Sâmbătă, 21 ianuarie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, puteți urmări spectacolul cu opera „Il Trovatore” (Trubadurul) de G. Verdi, o lucrare în patru acte, pe un libret de Salvatore Cammarano, după tragedia lui Antonio Garcia Gutierrez. Premiera mondială a avut loc pe 19 ianuarie 1853 la Roma, Teatrul Apollo. Premiera de la Opera Brașov – noiembrie 2013.
în strălucitoarea sa carieră, întinsă peste șase decenii de activitate în teatru, Giuseppe Verdi (1813 – 1901) a creat 28 de opere, mai mult de jumătate dintre acestea reprezentând repertoriul de bază al marilor teatre lirice ale lumii. Verdi reușește în „Trubadurul”, una dintre operele sale cele mai intense, mai dramatice și, paradoxal, accesibile publicului, titlul fiind încă de la premieră un succes de proporții și păstrându-se de atunci în stagiunile operelor cu o consecvență ce validează o dată în plus valoarea muzicii compozitorului italian.
Personaje puternice în țelurile, ambițiile și pasiunile lor se înfruntă sau se dăruiesc cu nebunia tinereții, a curajului sau a iubirii lor. Fundalul acestor destine este însă o sumbră țesătură de orgolii și uneltiri de răzbunare, care intensifică parcă și mai mult flacăra existenței și sentimentelor lor. Focul este de altfel și simbolul central ales de regizoarea Anda Tabacaru-Hogea în montarea brașoveană a capodoperei verdiene – un simbol cu semnificații multiple: focul rugului spre care rătăcesc amintirile și viziunile teribile ale Azucenei, focul iubirii care intersectează triunghiul Leonora – Manrico – Contele de Luna, focul ce încălzea castelele medievale, dar și taberele nomade ale țiganilor, focul luptelor pârjolitoare, scânteia vitală care animă destine dar și arderea lăuntrică a Leonorei care încearcă să-și spună ultimile cuvinte sub efectul necruțător al otravei, incandescența spiritului dar și mistuirea distrugătoare… o dualitate permanentă care provoacă gândul spectatorilor și deopotrivă, trăiri intense.
Distribuția îi are ca protagoniști pe tenorul Cristian Bălășescu (Opera Națională Timișoara) – Manrico; soprana Anda Pop – Leonora; baritonul Adrian Mărcan – Il Conte di Luna; mezzosoprana Carmen Topciu – Azucena; basul Dan Popescu – Ferrando; mezzosoprana Sonia Hazarian – Ines; tenorul Claudiu Bugnar – Ruiz. își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia spectacolului este semnată de Anda Tabacaru-Hogea, iar scenografia de Rodica Garștea. Dirijor cor: Leonard Boga.

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.