„Il Trovatore”, o operă intensă, pe scena Operei Brașov

Sâmbătă, 11 mai 2019, la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă invităm la spectacolul cu opera „Il Trovatore” (Trubadurul) de G. Verdi, o lucrare în patru acte, având un libret semnat de Salvatore Cammarano, după tragedia lui Antonio Garcia Gutierrez. Premiera mondială: 19 ianuarie 1853 la Roma, Teatrul Apollo. Premiera de la Opera Brașov: noiembrie 2013.
în strălucitoarea sa carieră, întinsă peste șase decenii de activitate în teatru, Giuseppe Verdi (1813 – 1901) a creat 28 de opere, mai mult de jumătate dintre acestea fiind azi în nucleul repertoriului de bază al marilor teatre lirice ale lumii. De o inspirație melodică debordantă, animată de pasiune și un instinct teatral formidabil, muzica lui Verdi reușește să înnobileze și să dea profunzime caracterelor dramelor, chiar dacă uneori libretele operelor sale rămân schematice sau tributare convențiilor operistice ale vremii. Dialogul purtat de compozitor cu Salvadore Cammarano (1801 – 1852), unul dintre libretiștii importanți ai timpului, a fost extrem de intens și insistent în dorința de a obține o desfășurare cât mai unitară a secvențelor dramatice din „Trubadurul”. Cu toate acestea libretul păstrează, contrar dorinței exprese a lui Verdi, forma convențională a numerelor deja consacrate (arii, duete, terțete) iar acțiunea, pe alocuri confuză, se desfășoară mai mult „în spatele scenei”, personajele povestind despre ea. Verdi însă reușește în „Trubadurul” una dintre operele sale cele mai intense, mai dramatice și paradoxal, accesibile publicului, titlul fiind încă de la premieră (Roma, 1853) un succes de proporții și păstrându-se de atunci în stagiunile operelor cu o consecvență ce validează o dată în plus valoarea muzicii compozitorului italian și interesul publicului pentru această lucrare.
Personaje puternice în țelurile, ambițiile și pasiunile lor se înfruntă sau se dăruiesc cu nebunia tinereții, a curajului sau a iubirii lor. Fundalul acestor destine este însă o sumbră țesătură de orgolii și uneltiri de răzbunare, care intensifică parcă și mai mult flacăra existenței și sentimentelor lor. Focul este de altfel și simbolul central ales de regizoarea Anda Tabacaru în montarea brașoveană a capodoperei verdiene – un simbol cu semnificații multiple: focul rugului spre care rătăcesc amintirile și viziunile teribile ale Azucenei, focul iubirii care intersectează triunghiul Leonora – Manrico – Contele de Luna, focul ce încălzea castelele medievale, dar și taberele nomade ale țiganilor, focul luptelor pârjolitoare, scânteia vitală care animă destine dar și arderea lăuntrică a Leonorei care încearcă să-și spună ultimile cuvinte sub efectul necruțător al otravei, incandescența spiritului dar și mistuirea distrugătoare… o dualitate permanentă care provoacă gândul spectatorilor și deopotrivă, trăiri intense.
Distribuția îi are ca protagoniști pe artiștii: Aurelia Florian (debut) – Leonora, Cristian Bălășescu (Opera Națională Română Timișoara) – Manrico, Adrian Mărcan – Contele de Luna, Carmen Topciu – Azucena, Marian Rește – Ferrando, Maria Petcu-Catrina – Ines, Claudiu Bugnar – Ruiz. își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Victor Dumănescu. Regia spectacolului este semnată de Anda Tabacaru, iar scenografia de Rodica Garștea. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Dirijor cor: Leonard Boga. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Regia tehnică: Marilena Aldea.

    Preț bilete: 35 lei – în sală; 25 lei – la balcon lateral

în stagiunea 2018 – 2019, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.