„Il Trittico”, un spectacol complex, pe scena Operei Brașov

Opera Brașov prezintă sâmbătă, 14 mai 2016, de la ora 18.30, în Sala Operei, spectacolul „Il Trittico” de G. Puccini. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu (București), iar scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea. își dă concursul Orchestra Operei Brașov.
„Il Trittico” de Giacomo Puccini este compus din trei opere într-un singur act: „Il Tabarro” (Mantaua), „Suor Angelica” și „Gianni Schicchi”. Premiera mondială a avut loc pe 14 decembrie 1918, la Metropolitan Opera din New York, iar la Opera Brașov este o producție recentă, care a văzut luminile rampei pe 26 octombrie 2013, în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet, ediția a XI-a. Inițial, fiecare dintre cele trei opere a fost montată în cadrul Studioului Experimental de Operă, o inițiativă a Operei Brașov care oferă posibilitatea tinerilor artiști, soliști și regizori, de a debuta pe o scenă profesionistă și de a lucra cu specialiști din domeniu. în continuare, Opera Brașov se preocupă și încurajează viitorul artei lirice din România, chiar în spectacolul de sâmbăta aceasta, înregistrându-se două debuturi importante. Este vorba de Corina Purcărea, studentă a Facultății de Muzică din Brașov, care va interpreta rolul La Maestra delle Novizie în opera „Suor Angelica”, precum și de Cristina Coatu, membră a Corului Operei Brașov, care o va întruchipa pe Zita din „Gianni Schicchi”.

IL TABARRO
Regia: ALEXANDRU NAGY

Cu: Fülop Marton (Opera Națională Română Cluj-Napoca) – Michele, Valentina Mărgăraș – Giorgetta, Liviu Iftene – Luigi, Gabriela Hazarian – Frugola, Irinel Felea – Talpa, Claudiu Bugnar – Tinca, Dan Ionescu – Vânzătorul de canzonette, Maria Petcu-Catrina, Bogdan Mirică – Doi îndrăgostiți
Corul Operei Brașov – dirijor: Leonard Boga

Libretul acestei opere a fost scris de Giuseppe Adami, după piesa „La Houppelande” de Didier Gold. Acțiunea se desfășoară la Paris, pe un șlep de pe Sena, la începutul secolului XX.
O realizare importantă a verismului italian, „Il Tabarro” este o dramă despre viața muncitorilor de pe cheiurile pariziene. Opera revelează personalități puternice ale personajelor, subliniate de muzica sugestivă compusă de Puccini.
La Opera Brașov, „Il Tabarro” a fost montată de Alexandru Nagy, cel mai tânăr regizor de operă din România.

SUOR ANGELICA
Regia: VALENTINA MĂRGĂRAȘ

Cu: Cristina Radu – Suor Angelica, Carmen Topciu – La Zia Principessa, Corina Purcărea (Facultatea de Muzică – Universitatea „Transilvania” Brașov) – La Maestra Delle Novizie, Cristina Coatu – La Badessa, Andreea Gurguiatu – Suor Genovieffa, Andromeda Nemeș – Una Novizia, Daniela Surdeanu – Suor Osmina, Geanina Tomescu – Suor Dolcina, Anca Moguț – Prima Sorella Cercatrice, Anca Manea – Seconda Sorella Cercatrice, Rodica Iuga – La Suora Infirmiera, Ioana Grămadă – Copilul

Opera are la bază libretul lui Giovacchino Forzano. Acțiunea se petrece pe la sfârșitul anului 1600, într-o mănăstire de lângă Siena, unde viața se desfășoară în obișnuința și rigorile sale. Angelica fusese trimisă la mănăstire pentru a pune capăt scandalului iscat odată cu nașterea nelegitimă a copilului ei, păcat condamnat de societate și neiertat de familie. De șapte ani este printre maici, fără nicio știre despre copil și nici despre rude. Primește vizita mătușii ei, care îi spune că fetița ei a murit. Suor Angelica recurge la sacrificiul suprem, având în fața ochilor imaginea copilului chemând-o la el.

GIANNI SCHICCHI
Regia: MARIAN POP
Asistent regie: ASINETA RĂDUCAN

Cu: Alexandru Aghenie – Gianni Schicchi, Nicoleta Chirilă – Lauretta, Cristina Coatu (debut) – Zita, Liviu Iftene – Rinuccio, Mugurel Oancea – Gherardo, Corina Klein – Nella, Marian Rește – Betto di Signa, Lorand Cristian – Simone, Valentin Marele – Marco, Cristina Roșu – La Ciesca, Paul Tomescu – Maestro Spinelloccio, Nicolae Zaharia – Ser Amantio di Nicolao, Valer Lucaciu – Pinellino, Florin Grama – Guccio, Lucian Tămășanu – Buoso Donati, Maia Garștea-Wengortz – Gherardina

A treia parte a „Tripticului” este „Gianni Schicchi”, singura operă comică scrisă de G. Puccini, este inspirată din „Infernul” lui Dante Alighieri, pe un libret al aceluiași Giovacchino Forzano. Acțiunea se petrece în Florența, în casa bătrânului negustor Buoso, care moare chiar în prezența rudelor sale, a căror vizită este motivată de așteptata moștenire, deloc neglijabilă. însă Buoso lasă averea lui toată unor călugări dintr-o mănăstire, printr-un testament deocamdată de negăsit. Rinuccio, nepotul favorit al lui Buoso, îl găsește și… cum este îndrăgostit de Lauretta, fiica lui Gianni Schicchi, va negocia predarea testamentului pentru propria sa fericire…

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.