„Don Giovanni” – „Opera operelor”, pe scena lirică brașoveană

Sâmbătă, 4 februarie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, sunteți invitați să vizionați spectacolul cu opera „Don Giovanni” de W.A. Mozart, în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului W.A. Mozart 2017, organizat de Opera Brașov, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov. „Don Giovanni” este o operă în două acte, pe un libret scris de italianul Lorenzo da Ponte. Premiera absolută a avut loc la „Ständetheater” din Praga, la data de 29 octombrie 1787, sub conducerea muzicală a compozitorului, fiind primită de public cu entuziasm. între 1784 și 1786, Mozart realizează în medie o compoziție la fiecare două săptămâni, cele mai multe adevărate capodopere. însă, în timp ce Mozart termină „Don Giovanni”, tatăl său se îmbolnăvește și moare la 28 mai 1787. Leopold a jucat un rol important în educația muzicală a fiului său, instruindu-l încă din copilărie și contribuind astfel la dezvoltarea geniului muzical al lui Mozart, de aceea figura paternă este prezentă și în „Don Giovanni”.
Subiectul acestei opere este inspirat de o legendă spaniolă, apărută în Evul Mediu, despre Don Giovanni, un aventurier și un seducător etern, care a căutat perfecțiunea, a trăit viața și experiențele ei la intensitate maximă. Lucrarea prezintă ultima zi din viața lui Don Giovanni, a acestui cuceritor, se pare un caz real, care a sedus nu mai puțin de 2000 de femei. Acțiunea se petrece în Sevilla, în secolul al XVIII-lea, opera fiind o frescă a societății acelor timpuri. Richard Wagner spunea despre „Don Giovanni” că este „opera operelor”, un spectacol provocator, o „dramma giocoso”, așa cum o subintitulează chiar Mozart, în care tragicul se îmbină cu comicul, divinitatea cu pământescul, creând astfel o dramaturgie de contrast. Pentru a sublinia acest aspect, reprezentația de la Opera Brașov beneficiază de efecte multimedia.
Din distribuția spectacolului de sâmbătă seara, fac parte artiștii Operei Brașov: Adrian Mărcan (Don Giovanni), Valentina Mărgăraș (Donna Anna), Cristina Radu (Donna Elvira), Marian Rește (Leporello), Corina Klein (Zerlina), Liviu Iftene (Don Ottavio), Ștefan Schuller (Masetto), Dan Popescu (Comandorul). își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim, iar regia este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Șerban Iuca. Coregrafia: Nermina Damian.

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Sponsor exclusiv: KRONOSPAN

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.