Concert vocal-simfonic extraordinar

Cea de-a șasea ediție a Festivalului MOZART programează sâmbătă, 6 februarie 2021, de la ora 18.30, un Concert vocal-simfonic extraordinar, dedicat geniului muzicii universale. în program, veți putea audia două lucrări însemnate din creația mozartiană, „Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră în Mi bemol Major, K. 364”, soliști: Adrian Pipaș – vioară și Gabor Elöd – violă și Motetul „Exsultate, jubilate K. 165”, având-o ca solistă pe soprana Aurelia Florian. își dă concursul Orchestra Operei Brașov, la pupitrul căreia se va afla maestrul dirijor Traian Ichim. Regie scenă: Marilena Aldea.

„Simfonia concertantă in Mi bemol Major pentru vioară, violă și orchestră , K. 364” a fost compusă în 1779, în timpul unui turneu european ce a inclus Mannheim și Paris. Mozart a excelat în acest gen aflat la încrucișarea simfoniei și concertului, iar această lucrare poate fi considerată cea mai reușită realizare a sa, putând fi luată drept model. „Partea l, «Allegro maestoso», se remarcă prin amploarea dezvoltărilor și prin cumpănita prezentare a soliștilor în contextul instrumental general. Partea secundă, «Andante», este pătrunsă de noblețea unui dramatism reținut, rezolvând problematica unei veritabile simfonii în trei părți, iar finalul, «Presto», se caracterizează prin sprinteneală și expansivitate”, afirmă criticul muzical Petre Codreanu.
„Exsultate, jubilate K. 165” a fost compus de Mozart în 1773, la Milano, unde se afla pentru premiera operei „Lucio Silla”. Lucrarea are caracter religios, de aceea este întâlnită în cadru liturgic, însă motetul are multe trăsături în comun cu ariile de concert ale compozitorului, așa cum sunt și cele extrase din operele sale. De asemenea, în această lucrare, Mozart a folosit elemente de concert. Părțile acestui motet sunt: „Exsultate jubilate” – Allegro, „Fulget amica dies” – Secco Recitative, „Tu virginum corona” – Andante, „Alleluja” – Molto allegro.

Spectacolul va fi transmis, online, în direct, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și pe canalul oficial de YouTube și va putea fi vizionat gratuit!

Eveniment desfășurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Sponsor: KRONOSPAN

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.