Cea mai recentă premieră, opereta „Contesa Maritza”, deschide „Luna Operetei” la Opera Brașov!

Sâmbătă, 7 decembrie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, la Opera Brașov începe „Luna Operetei” cu îndrăgita lucrare „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán. Libretul, scris de Julius Brammer și Alfred Grünwald, se bazează pe „Romanul unui tânăr sărac” de Octave Feuillet. Premiera operetei a avut loc pe 24 februarie 1924 la Theater an der Wien din Viena.
Una dintre cele mai celebre operete a fost montată recent, în variantă modernă, la Opera Brașov, cu prilejul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2019. La 50 de ani de la ultima premieră locală, „Contesa Maritza” revine în fața publicului într-o adaptare contemporană din care nu lipsesc umorul și magia. „Am dorit ca acest spectacol sa aibă legătură cu Brașovul și, împreună cu întreaga echipă artistică și tehnică, cred că am construit o punte între scenă și sală”, mărturisește tânărul regizor Alexandru Nagy. Văduvă, nobilă, tânără, frumoasă dar mai ales bogată, Contesa Maritza este stăruitor curtată de diverși admiratori care, cum o văd, o și cer în căsătorie. Pentru a scăpa de insistențele admiratorilor, anunță o logodnă imaginară cu un oarecare Koloman Zsupan, bărbat care, așa credea ea, nu există decât ca personaj în opereta „Voievodul țiganilor” de J. Strauss. Nici nu apucă să anunțe bine acest lucru, că un valet vestește sosirea fericitului logodnic, strănepot al personajului lui Strauss, ultimul vlăstar al străvechii familii din Varașdin.
Contesa va evita logodna, pe care ea însăși a anunțat-o, și va cădea pradă prezicerilor unei tinere ghicitoare, țiganca Manja, care îi spune că n-o să treacă nici o lună și se va îndrăgosti de un bărbat frumos, de viță nobilă. Acesta nu va fi altul decât Tassilo, administratorul moșiei contesei…
Toată povestea sentimentală este susținută de o muzică la fel de romanțioasă, în care inflexiunile cântecului popular maghiar și valsul vienez domină partitura. Momentele muzicale  de neuitat din operetă sunt: aria țigăncii ghicitoare, aria lui Tassilo „Când molcom se scurg clipele-n amurg…” – vals, aria Contesei Maritza cu cor „Cântă-mi dar ca altădată, hai, bătrâne lăutar…”, romanța lui Tassilo „Zi-i țigan …”.
în distribuția spectacolului: Mădălina Bourceanu – Contesa Maritza, Mihai Irimia (debut) – Tassilo, Corina Klein – Lisa, Liviu Iftene – Koloman Zsupan, Marian Rește – Moritz Dragomir, Cristina Roșu – Manja, Lucian Burlacu – Cecco, Simona Manole – Ilka, Valer Lucaciu – Karl Stefan. își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică: Alexandru Nagy. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Ramona Mezei. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Regie scenă: Dan Antipa.

    Preț bilete: 45 lei – în sală; 35 lei – la balcon lateral
 
în stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Eveniment susținut cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.