CARMEN, la început de an, pe scena Operei Brașov

Operă în 4 acte de G. Bizet

Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014, ora 18.30, Sala Operei

Dirijor: Victor Dumănescu
Regia: Cristian Mihăilescu
Scenografia: Rodica Garștea
Coregrafia: Nermina Damian

Dirijor cor: Ciprian Țuțu

Distribuția:
Asineta Răducan (Carmen), Cosmin Marcovici (Don Jose) – invitat de la Opera Națională Iași, Valentina Mărgăraș (Micaela), Corina Klein (Frasquita), Cristina Roșu (Mercedes), Adrian Mărcan (Escamillo), Filip Panait (invitat din București, în rolul lui Zuniga), Paul Tomescu, Nicolae Zaharia, Claudiu Bugnar

Soliști balet: Ramona Mezei, Iulia Coșeriu, Dorin Coșeriu

Dacă s-ar cere să spui, repede, două titluri de operă, probabil, acelea ar fi: „La Traviata” și „Carmen”.
Nu există teatru de Operă în lume care să nu aibă în repertoriu CARMEN.
Nu există meloman care să nu dorească să revadă CARMEN.
Și… nu există brașovean să nu revină în Sala Operei sa vadă CARMEN. Sunt câteva motive pentru Opera Brașov să aleagă opera lui Bizet la ridicarea cortinei pentru începutul noului an, 2014.

CARMEN, cu premiera la Paris, în martie 1875, preferata melomanilor și, de asemenea, cea mai cântată operă în lume, a fost un eșec total pentru George Bizet. Poate tocmai această dezamăgire avea să-i aducă moartea, trei luni mai târziu, fără să poată bănui că ultima sa creație nu numai că avea să reziste timpului, dar va fi și cea mai apreciată.
Puțini cunosc poate ca „Habanera” din opera „Carmen” i-a fost inspirată lui George Bizet, aproape notă cu notă, de una din melodiile lui Yradier, publicată într-o colecție de cântece la mijlocul secolului trecut, la Buenos Aires. Sebastian Yradier s-a stins în 1865, fără să bănuiască nici el răspândirea universală a cântecului său. Ritmul de habaneră este de fapt ritmul care a dat naștere unuia dintre cele mai populare dansuri ale timpurilor noastre: TANGOUL.

Dragoste, disperare, răzbunare.. .toate în povestea frumoasei țigănci, o vânzătoare de țigări, cântând, dansând, seducând cu farmecele sale exuberante, mulțimea de admiratori.
Dar nici îndrăzneala și nici farmecul vulcanicei țigănci nu reușesc să o salveze de răzbunarea lui Don Jose, iubitul înșelat.
Povestea… continuă sâmbătă,18 Ianuarie 2014, pe scena Operei Brașov.

CORUL, BALETUL și ORCHESTRA OPEREI BRAȘOV

   Preț bilete: 20 lei; 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Luni -Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Text prezentare: Cornelia Petre

Foto: InStudio Brașov

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.