CARMEN – cea mai cântată operă din lume – pe scena Operei Brașov

Operă de Georges Bizet

Sâmbătă, 13 Aprilie 2013, ora 18.30, Sala Operei

Dirijor: Ciprian Teodorașcu (Opera Națională București)
Regia: Cristian Mihăilescu

Dacă s-ar cere totul despre operă într-un singur cuvânt, acela ar fi CARMEN.
Deși „Carmen” este preferata îndrăgostiților de operă și cea mai cântată în lume, premiera – 3 martie 1875, Paris – a fost un eșec total pentru George Bizet. Poate tocmai această dezamagire avea să-i aducă moartea, trei luni mai târziu, fără să poată bănui că ultima sa creație nu numai că avea să reziste timpului, dar va fi și cea mai apreciată de public.
Povestea tinerei Carmen, o frumoasă țigancă, se petrece într-o piață din Sevilla, dintr-o Spanie romantică și ireală. Aici, Carmen, o vânzătoare de țigări, înconjurată de admiratori, cântă și dansează, seducându-l pe Don Jose cu farmecele sale exuberante. Nici măcar frumoasa Micaela, care îl iubește din tot sufletul pe caporal, nu reușește să rupă această vrajă. Don Jose, căruia Carmen îi aruncă o floare, vrăjindu-l parcă, gata de orice, o urmează în munți. Frumoasa țigancă, însă se plictisește repede de acest nou iubit. Nu ezită să-l părăsească pentru frumosul toreador, Escamillo. Are loc o scurtă luptă cu cuțitele între cei doi rivali. Toreadorul se retrage invitând-o pe Carmen și pe tovarășii ei la viitoarele coride din Sevilla. Când Carmen își face apariția la brațul toreadorului Escamilio,aclamat de admiratori, Don Jose trece prin toate stările, de la rugă la disperare, de la umilință la amenințări. Dar totul este zadarnic: Carmen nu-l mai iubește. Caporalul promite că se va răzbuna pentru această trădare. Scos din minți de gelozie și deznădejde, Don Jose o ucide pe Carmen cu o lovitură de pumnal și, apoi, într-un hohot de plâns recunoaște în fața tuturor că el este ucigașul. îndrăzneala și farmecul frumoasei țigănci nu au mai reușit să o salveze de răzbunarea iubitului înșelat!

Sâmbăta aceasta de aprilie 2013, Carmen este desăvârșit interpretată de frumoasa mezzosoprană a Operei Brașov, Carmen Topciu, într-un spectacol extraordinar, alături de: Cosmin Marcovici (Don Jose) – invitat de la Opera Națională Iași, Maria Petcu-Catrina (Micaela), Lăcrămioara Schuller (Frasquita), Cristina Roșu (Mercedes), Valentin Marele (Escamillo), Marian Rește, Vitalii Dumitru, Cristian Fieraru, Nicolae Zaharia.

CORUL, BALETUL și ORCHESTRA OPEREI BRAȘOV

Text prezentare: Cornelia Petre

Foto: InStudio Brașov

   Preț bilete: 20 lei; 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Marți – Vineri 10 – 17.

 

 

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.