BĂRBIERUL DIN SEVILLA, la sfârșitul acestei săptămâni, pe scena Operei Brașov

Operă în trei acte de Gioacchino Rossini

Sâmbătă, 25 Mai 2013, ora 18.30, Sala Operei

Dirijor: TRAIAN ICHIM

Regia: CARMEN DOBRESCU

Scenografia: HORIA POPESCU

în distribuție: Lăcrămioara Schuller, Cristina Roșu, Liviu Iftene, Ștefan Ignat (Opera Națională București), Octavian Dumitru (Opera Națională Iași), Petru Burcă (Opera Națională Cluj), Marian Rește, Aurel Aron

Corul și Orchestra Operei Brașov

Libretul: Cesare Sterbini, după piesa cu același nume de Pierre Beaumarchais
Premiera: Roma, 1816

G. Rossini este cel ce deschide era romantismului italian și aduce o adevărată revitalizare a spiritului teatral. Echilibrul dramaturgic, subiecte simple dar scriitura complexă pentru voci sunt repere ce vorbesc de genialitatea compozitorului și de ușurința cu care creează capodopere.

Premiera a fost un fiasco, dar ca multe alte asemenea cazuri în istoria operei, „Bărbierul din Sevilla” nu numai că rezistă timpului dar rămâne și un simbol al operei comice.
Figaro, bărbier, doctor, muzician și poet… iubit de întreaga Sevilla, priceput cum este la toate, află că îndrăznețul Conte Almaviva este îndrăgostit de tanara, bogata și frumoasa Rosina. Fata este însă păzită cu strășnicie de tutorele ei, doctorul Bartolo, care intenționează să se căsătorească cu ea, pentru a intra în posesia averii sale. Dar Rosina îl iubește pe Conte, care-i cântă serenade sub fereastră. Speranțele Contelui se află în mâinile vicleanului Figaro, care, ispitit de aurul promis, devine pețitorul Rosinei în favoarea Contelui. Figaro reușește să împletească o adevărată pânză de păianjen și, folosind nenumărate trucuri, îi unește în final pe cei doi îndrăgostiți fără speranțe, chiar înainte ca Rosina să devină soția doctorului Bartolo.

Cu acest subiect comic și o muzică uluitoare, „Bărbierul din Sevilla” își păstrează neumbrită prospețimea aproape două secole și cu siguranță… mult după…

Text prezentare: Cornelia Petre

   Preț bilete: 20 lei; 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Marți – Vineri 10 – 17.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.