„Bărbierul din Sevilla” dă gongul Festivalului

Sâmbătă, 20 octombrie 2012, ora 18.30, Sala Operei
BĂRBIERUL DIN SEVILLA
Operă de G. Rossini

în perioada 20 octombrie – 25 noiembrie 2012, Opera Brașov, cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Local, organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet, manifestare devenită tradițională atât pentru orașul nostru, cât și pentru întreaga Românie.
Gongul este dat de opera lui Giocchino Rossini – BĂRBIERUL DIN SEVILLA – unde „tonul” aparține dirijorului din Italia: GIUSSEPPE CARANNANTE. Regia este semnată de CARMEN DOBRESCU.
BĂRBIERUL DIN SEVILLA – Operă în trei acte, pe libretul de Cesare Sterbini, după piesa cu același nume de Beaumarchais. Premiera a avut loc la Roma, pe 20 februarie 1816.
G. Rossini este cel ce deschide era romantismului italian și aduce o adevărată revitalizare a spiritului teatral. Echilibrul dramaturgic, subiecte simple și scriitura complexă pentru voci, sunt repere ce vorbesc de genialitatea compozitorului și de ușurința cu care creează capodopere.
Premiera operei a fost un fiasco, dar ca multe alte asemenea cazuri în istorie, „Bărbierul din Sevilla”, nu numai că rezistă timpului dar rămâne și un simbol al operei comice.
Figaro, bărbier, doctor, muzician și poet… iubit de toată Sevilla, priceput cum este la toate, află că îndrăznețul Conte Almaviva este îndrăgostit de tânăra, bogata și frumoasa Rosina. Fata este însă păzită cu strășnicie de tutorele ei, doctorul Bartolo, care intenționează să se căsătorească cu ea, pentru a intra în posesia averii sale. Dar Rosina îl iubește pe Conte, care-i cântă serenade sub fereastră. Speranțele Contelui se află în mâinile vicleanului Figaro, care, ispitit de aurul promis, devine pețitorul Rosinei în favoarea Contelui. Figaro reușește să țeasă o adevărată pânză de păianjen și folosind nenumărate trucuri și măști, îi unește în final pe cei doi îndrăgostiți fără speranțe, chiar înainte ca Rosina să devină soția doctorului Bartolo.

Distribuția:
Rosina – Asineta Răducan
Don Bartolo – Ștefan Schuller (Opera Națională București)
Contele Almaviva – Robert Nagy
Figaro – Marian Pop (Austria)
Fiorello/Ofițerul – Marian Rește
Don Basilio – Marcel Roșca (Germania)
Berta – Gabriela Hazarian
Notarul – Aurel Aron

CORUL ȘI ORCHESTRA OPEREI BRAȘOV

Abonamente Festival: 180 lei pentru 6 spectacole (Bărbierul din Sevilla, Văduva veselă, Gala muzicii maghiare, Marea Gală a Festivalului, Seara de balet, și una dintre premierele cu Madama Butterfly).

Biletele pentru Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet, ediția a X-a, se pot procura de la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Marți – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.