TUTU Ciprian – dirijor cor

Născut la Brașov, dirijorul Ciprian Țuțu a absolvit studiile Liceului de Artă în anul 1998 (instrument – trombon și studii teoretice). A urmat cursurile Facultății de Muzică din Brașov (licența în 2003 – dirijat cor academic și masterat în 2005 – stilistică dirijorală), beneficiind de îndrumarea maeștrilor Nicolae Bica (dirijat coral) și Ludovic Bács (dirijat orchestră). între anii 2006-2008 a participat la cursuri susținute de dirijorii Victor Dumănescu (Academia de Muzică din Cluj-Napoca), Octav Calleya (Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania) și Mihai Diaconescu (Universitatea de Muzică din București). în anul 2013 a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, obținând titlul de Doctor în Muzică (Magna cum laudae). 

Ciprian Țuțu a desfășurat activități didactice în cadrul mai multor instituții de învățământ din Brașov. Și-a început cariera didactică la Școala de Arte „Tiberiu Brediceanu” în 2003, ca profesor de teoria și istoria muzicii (până în 2011). Din anul 2004 este angajat la Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania ca dirijor al clasei de operă (2004-2012), dirijor al corului specializării Pedagogie Muzicală (2005-prezent), dirijor al orchestrei Facultății de Muzică (2009-2013). Din anul 2012 ocupă și funcția de profesor asociat la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea”, unde activează ca dirijor al orchestrelor „Corona Transilvanica” și „Gymnasium” și al Corului „Transilvania”.
Din anul 2000, Ciprian Țuțu este dirijor al Corului Gheorghe Dima din Brașov, ansamblu ale cărui origini le găsim în Reuniunea Română de Gimnastică și Cântări, înființată odinioară de însuși compozitorul Gheorghe Dima și a cărei continuitate a fost asigurată prin activitatea dirijorilor Constantin Bobescu și Nicolae Bica.

Activitatea dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum și vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din țară (Brașov, Oradea, Cluj-Napoca, București) și străinătate. A pregătit și condus peste 10 proiecte de operă cu studenții specializării Interpretare Muzicală – Canto din cadrul Facultății de Muzică Brașov, între care amintim Bastien und Bastiennne în anul aniversar Mozart (2006), Il trittico în anul aniversar Puccini (2008), The little sweep de Britten (2011), ș.a. în anul aniversar Haydn (2009) a dirijat Nelsonmesse, proiect care a reunit studenții celor trei specializări ale Facultății de Muzică din Brașov (Canto, Pedagogie și Interpretare Muzicală). Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii din Sankt-Petersburg (în program oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach), iar în anul 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, oratoriul San Camillo de Lellis de Collafranceschi.

Activitatea științifică însumează peste 20 de articole, studii, prelegeri susținute în cadrul unor simpozioane sau comunicări științifice sau publicate în reviste de specialitate.

în anul 2011 devine membru al cvintetului vocal Anatoly alături de care participă la concerte, recitaluri, festivaluri și concursuri în țară și străinătate. împreună cu ceilalți membri ai formației a realizat două compact discuri – Tainica grădină (2012) și Poveste de Crăciun (2013) –, pe care le semnează în calitate de interpret (bariton) și aranjor.

Din anul 2012 ocupă funcția de maestru de cor la Opera Brașov. în cele două stagiuni a pregătit corul instituției pentru premierele operelor Madama Butterfly de Puccini, Tosca de Puccini, Il Tabarro de Puccini, Il Trovatore de Verdi și a oratoriului Stabat Mater de Rossini.

 

 

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.