TEODORAȘCU Ciprian – Dirijor

Născut în 1976 la Galați, Ciprian Teodorașcu este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, secțiile compoziție și dirijat, unde a beneficiat de îndrumare unor eminenți dascăli, perfecționându-se apoi în Franța cu celebrul maestru al baghetei, Alain Paris.
Distins cu mai multe premii pentru activitatea sa și dirijor al Operei Brașov între 2001 – 2002, instituție cu care colaborează și în prezent, Ciprian Teodorașcu este din 2003 dirijor al Operei Naționale din București.
Ciprian Teodorașcu colaborează de-a lungul activității sale artistice cu personalități ale teatrului liric precum Alberto Rinaldi, prim-solist la Teatro alla Scala din Milano, Eduard Tumagian și Alexandru Agache și stele ale baletului, precum Alina Cojocaru și Anastasia Kolegova.
Printre distincțiile sale se numără Premiul „Ludovic Spiess” acordat de Forumul Muzical Român în anii 2004 și 2012, Premiul „David Ohanesian” oferit de același for în 2007, Premiul pentru întreaga activitate din partea Primăriei Municipiului București în 2009. Participă la deschiderea stagiunii 2007 – 2008 a Operei din Sarajevo și la Concertul Extraordinar cu prilejul Zilei Naționale a României la Teatro Malibran din Veneția, în 2007.
Ciprian Teodorașcu colaborează în cariera sa dirijorală și cu alte teatre lirice precum: Opera Națională din Timișoara, Opera Comică pentru Copii București, Teatrul „Nae Leonard” din Galați, Teatrul de Operetă „Ion Dacian” București, dar și cu filarmonici din țară. De asemenea, Ciprian Teodorașcu are mai multe apariții pe scena Ateneului Român și pe cea a sălii de concerte a Societății Române de Radiodifuziune, precum și câteva importante prezențe în spațiul internațional. Repertoriul său de operă cuprinde numeroase titluri: „Mefistofele” de A. Boito, „Don Pasquale” de G. Donizetti, „Faust” de Ch. Gounod, „Pagliacci” (Paiațe) de R. Leoncavallo, „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, „Le nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro), „Don Giovanni”, „Die Entführung aus dem Serail” (Răpirea din Serai), „Bastien și Bastienne” de W.A. Mozart, „Madama Butterfly”, „La Bohème” (Boema), „Il tabarro” (Mantaua), „Suor Angelica” (Sora Angelica) și „Gianni Schicchi” de G. Puccini, „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla), „La Cenerentola” (Cenușăreasa), „Il Signor Bruschino” de G. Rossini, „La traviata”, „Rigoletto”, „Simon Boccanegra”, „Falstaff” de G. Verdi, „Motanul încălțat” de C. Trăilescu, „La serva padrona” (Servitoarea stăpână) de D. Cimarosa, „Lo speziale” (Farmacistul) de J. Haydn, „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) de G. Paisiello, iar în cel de balet se numără: „Corsarul”, „Giselle” de A. Adam, „Frumoasa din pădurea adormită” de P. I. Ceaikovski, „Coppélia” de L. Delibes, „Don Quijote” de L. Minkus, „Romeo și Julieta” de S. Prokofiev, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” de C. Trăilescu, „La Sylphide” de H. Løvenskiold.

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.