Premieră: GULLIVER ÎN ȚARA PITICILOR

– Spectacol pentru copii de Silvia Kerim și Marius Țeicu –

Regia: ANDA TABACARU-HOGEA
Scenografia: RODICA GARȘTEA
Coregrafia: NERMINA DAMIAN
Regie scenă: DAN ANTIPA
Sufleur: AIDA DRAGOMIR

în spectacolul muzical „Gulliver în țara piticilor”, se confruntă personaje reale și personaje fantastice, temele principale fiind prietenia, cunoașterea, adevărul și minciuna. Gulliver este surprins de o furtună pe mare, iar vasul său acostează forțat pe o insulă ciudată, în formă de pălărie, locuită de pitici numiți poporul LILIPUTAN. Scenariul e realizat de Silvia Kerim, creatoare a multor spectacole de succes pentru copii, după cartea scriitorului englez Jonathan Swift, „Aventurile lui Gulliver”.

După ce și-a revenit în urma naufragiului, Gulliver se trezește înconjurat de aceste ființe mici și ciudate, care se miră de înălțimea acestui nou sosit. Piticii reușesc cu mare greutate să îl lege pe Gulliver și să îl transporte la palatul Regelui și prințesei Iasomie. Regele este foarte autoritar, supunând piticii la tot felul de activități ce le depășesc puterile. Ei trebuie să fie supuși, dar în același timp să spună că trăiesc minunat, deci trebuie mereu să mintă, căci altfel, Piticul nr. 9 zis Șeriful strigă la ei și le ordonă să facă mereu ceva pe placul tiranicului rege și foarte greu de executat. Din această cauză, insula pe care a ajuns Gulliver se numește INSULA MINCIUNĂ. Toți trebuie să pretindă că sunt fericiți, dar, de fapt, toți sunt prizonieri supuși, iar piticii Barbă Cot și Sfiosul sunt luați de Rege din alte povești și aduși aici cu forța. Regele are două pasiuni: ceasurile cu cuc și un joc numit Bâza. Le cere mereu piticilor să învârtă mecanismele grele ale ceasurilor și să joace Bâza. Când îl vede pe Gulliver legat, regele se gândește că acest om gigantic îi va fi de folos în lupta cu poporul vecin din Blefuscu, care i-a capturat flota. Gulliver va avea forța necesară să aducă vapoarele liliputanilor înapoi. Ca să poată discuta mai bine cu noul prizonier, Regele îi cere lui Gulliver să facă o vrajă și să devină mic, să aibă înălțimea poporului său. Gulliver devine și el pitic. încet, încet, piticii se împrietenesc cu Gulliver, iar prințesa Iasomie e încântată de înfățișarea lui. Gulliver le povestește despre țara sa Britania, despre regina țării sale care e acum atât de departe și atât de diferită de această insulă. Piticii încep să aibă din ce în ce mai mare încredere în Gulliver, Iasomie, Barbă Cot și Sfiosul rugându-l chiar să îi ia de pe această insulă MINCIUNĂ în formă de pălărie și să îi scape de regele tiran, care nu se ține niciodată de cuvânt. Gulliver are un plan, dar deocamdată nu îl poate destăinui. Regele îi dă toate indicațiile lui Gulliver cum să ajungă la dușmanii săi vecini, poporul din Blefuscu. Gulliver îi propune regelui un schimb: el va aduce flota, iar regele va trebui să promită că îi va reda libertatea, deci va trebui să își respecte cuvântul dat. în așteptarea lui Gulliver, regele ordonă piticilor să joace Bâza, împreună cu pisicile de pe insulă. Toți se supun. Gulliver revine din Blefuscu, aducând flota regelui. Spre uimirea tuturor, regele se ține de cuvânt: îl eliberează pe Gulliver, permițându-i să se întoarcă pe insula sa, în Anglia. Piticii sunt înmărmuriți, iar apoi izbucnesc într-un strigăt: REGELE N-A MINȚIT!! REGELE A SPUS ADEVĂRUL!! Viața piticilor și a prințesei Iasomie va fi astfel mult mai frumoasă.
Muzica spectacolului, creată de compozitorul Marius Țeicu, este extrem de melodioasă și sugestivă, spectacolul are multă vivacitate, dar și multe învățăminte, copiii trebuind să înțeleagă că minciuna nu ajută la nimic, dimpotrivă, complică viața și o urâțește. Decorul variat și colorat, pe scenă imaginându-se insula în formă de pălărie, multe mecanisme de ceasuri pe care le învârt piticii. Cântece lirice și cântece ritmate animă povestea (Cântecul lui Barbă Cot și Cântecul Sfiosului, Cântecul lui Gulliver, Cântecul prințesei Iasomie, Cîntecul supunerii, Inamic rock, Bâza, Samba pisicilor), copiii putând participa la vraja lui Gulliver, putând juca Bâza cu regele, putându-se juca cu piticii, putând admira personaje de poveste, fantastice, dar cu trăiri omenești, încărcate de emoție.

Distribuția:
Gulliver: Alexandru Aghenie, Mugurel Oancea
Regele: Nicolae Zaharia
Prințesa Iasomy: Maria Petcu-Catrina, Alina Ichim
Pitic 9 (zis șeriful): Cristian Fieraru, Corina Klein
Pitic 7 (barbă-cot): Bogdan Mirică
Pitic 5 (fricos): Cristian Dicu
Pitic 1 (pântecos): Andreea Gurguiatu
Pitic 2 (chelos): Dorin Iuga
Pitic 3 (năbădăios): Magdalena Traian
Pitic 4 (năzuros): Meda Enăcache
Pitic 6 (tânguios): Adriana Simion
Pitic 8 (dracos): Mădălina Lucaciu
Pitic 10 (ciudos): Miruna Moldoveanu
Pitic 11 (bățos): Anca Manea
Pitic 12 (fometos): Andromeda Nemeș
Pitic 13 (lățos): Mariana Lazăr
Pitic 14 (arătos): Florin Grama, Marius Tămășanu

PISICI: Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Alexandra Scriminț, Nicoleta Sasu, Diana Drăgan, Liliana Țărâncă

LIBELULE: Iulia Coșeriu, Anca Branea, Melania Condoiu, Mihaela Fărcășanu

   Preț bilete: 20 lei pentru adulți; 10 lei pentru copii – indiferent de locul ocupat în sală

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor.

Foto: Paul Tomescu

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.