MARELE Valentin – bariton

E-mail: valimarele@yahoo.com

Studii:
Elev al Liceului de Artă „Octav Băncilă” – Iași, secția vioară, după care este admis primul pe listă la Academia de Arte „George Enescu”, secția Canto, pe care o absolvă la clasa profesorului conferențiar Chiper Alexandru.

Ocupația:
Este solist vocal – bariton al Teatrului Muzical Brașov, instituție devenită ulterior Opera Brașov. începând cu anul 2015 este profesor colaborator la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” Brașov.

Cariera artistică:
Participă la cursurile de măiestrie ale sopranei Georgeta Stoleru care au avut loc la Piatra Neamț, unde a fost remarcat și invitat să cânte în gala finală.
Obține Premiul întâi la Concursul Internațional „George Enescu”, care a avut loc la Iași. Tot în același an participă la Gala de Operă la Iași, unde este remarcat de renumitul critic de operă Grigore Constantinescu. Reușește la concursul pentru ocuparea postului de solist vocal care a avut loc la Brașov.
Opera Brașov organizează numeroase turnee în Germania, Austria, Elvțtia, Belgia, Anglia, Norvegia, Luxemburg, la care ia parte și baritonul Valentin Marele. Dintre cronicile ziarelor de atunci putem cita: „Valentin Marele, în rolul toreadorului Escamillo, a fost asemenea unui prinț din cărțile de povești… o voce fără greșeală și o ținută impozantă” (Neue Westfalische Herford); „Escamillo (Valentin Marele) este înalt, eroic, impunător, atât prin prezența scenică, cât și prin glasul său cald, strălucitor” (Augsburger Allgemeinen); „Valentin Marele a fost remarcabil ca Malatesta, intrigantul doctor” (Philip Radcliffe – M.E.N.).
Interpretează rolul Contelui Almaviva din opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart în cadrul Festivalului Mozarteum de la Salzburg. Joacă rolul Germont din opera „Traviata” de G. Verdi la Arenele Romane din București, alături de soprana Felicia Filip și tenorul italian Massimiliano Drapello.
„Pentru principalii protagoniști, impresiile țin de asemenea de eveniment, mai ales în privința tânărului bariton Valentin Marele, care și-a cucerit acum atestarea definitivă și la București pentru voce, expresivitate și prezență scenică”. (Grigore Constantinescu)
„Felicia Filip a fost într-o formă de zile mari și la fel de aplaudat ca și ea a fost Valentin Marele, în rolul tatălui lui Alfredo”. (Jurnalul Național)
Debutează în rolul Ford din opera „Falstaff” de G. Verdi la Opera Brașov.
„Valentin Marele – poate cea mai frumoasă voce baritonală pe care o avem în prezent, dublată de o apariție pe măsură – a abordat rolul Ford cu siguranță, deși țesătura nu este ideală pentru glasul său” (Anca Florea)
începe colaborarea cu Vienna Opera Company. Prin această agenție intră în legătură cu Vest Norges Opera – Bergen, interpretând rolul Marcello din opera „Boema” de G. Puccini. în vara aceluiași an interpretează rolul Comissario Imperiale la Festivalul de la Gars am Kamp.
Studiază cu celebrul bariton italian Giorgio Zancanaro. în același an, prin intermediul Theateragentur Luisa Petrov colaborează cu Opera Bordeaux interpretând rolul Germont din opera „Traviata” de G. Verdi.
Interpretează rolul Rambaldo din opera „La rondine” de G. Puccini la Opera din Odessa.
Până în prezent am colaborat cu numeroase instituții de cultură din țară: Opera Națională București, Opera Națională Română Timișoara, Opera Națională Română Iași, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Opera Craiova, Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați, Filarmonica Brașov, Filarmonica Arad, Filarmonica Ploiești, Filarmonica din Sibiu.
Dintre rolurile interpretate pe scena Operei Naționale București, pot fi enumerate rolul lui Germont din opera „Traviata”, rolul Don Giovanni din opera cu același nume de W.A. Mozart.
în anul 2015 interpretează rolul Escamillo din opera „Carmen” de G. Bizet în cadrul Festivalului de vară de la Bergen – Norvegia.

Repertoriu:
– Contele Robinson din opera „Căsătoria Secretă” de D. Cimarosa
– Figaro din opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart
– Contele Almaviva din opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart
– Don Giovanni din opera „Don Giovanni” de W.A. Mozart
– Guglielmo din opera „Cosi Fan Tutte” de W.A. Mozart
– Belcore din opera „Elixirul Dragostei” de G. Donizetti
– Dulcamara din opera „Elixirul Dragostei” de G. Donizetti
– Enrico din opera „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti
– Raimondo din opera „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti
– Tonio din opera „Paiațe” de R. Leoncavallo
– Silvio din opera „Paiațe” de Leoncavallo
– Alfio din opera „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni
– Colline din opera „Boema” de G. Puccini
– Schaunard din opera „Boema” de G. Puccini
– Marcello din opera „Boema” de G. Puccini
– Rambaldo din opera „La Rondine” de G. Puccini
– Escamillo din opera „Carmen” de G. Bizet
– Monterone din opera „Rigoletto” de G. Verdi
– Huascar din opera „Indiile Galante” de Jean-Phillipe Rameau
– Bartolo din opera „Bărbierul din Seviglia” de G. Rossini
– Figaro din opera „Bărbierul din Seviglia” de G. Rossini
– Dandini din opera „Cenușăreasa” de G. Rossini
– Scarpia din opera „Tosca” de G. Puccini
– Ford din opera „Falstaff” de G. Verdi
– Germont din opera „Traviata” de G. Verdi
– Amonasro din opera „Aida” de G. Verdi
– Ferrando din opera „Trubadurul” de G. Verdi

Vocal simfonic:
– „Oratoriul de Crăciun” de C. de Saint-Saens
– Raphael și Adam din Oratoriul „Die Schöpfung” („The Creation”) de J. Haydn
– Oratoriul „Creațiunea” de J.F. Haydn
– Oratoriul „Messiah” de G.F. Haendel

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.