Concert Simfonic Extraordinar în „Luna Mozart”!

în „Luna Mozart” de la Opera Brașov, a devenit o tradiție programarea unui Concert Simfonic Extraordinar, 100% Mozart, ce îl are la pupitrul dirijoral pe maestrul Ilarion Ionescu-Galați. Evenimentul de anul acesta are loc sâmbătă, 22 februarie 2020, de la ora 18.30, la Sala PATRIA din Brașov. în programul concertului, sunt cuprinse lucrări simfonice inedite, semnate de genialul compozitor austriac: Uvertura operei „Ascanio in Alba”, KV. 111 – în primă audiție la Brașov, Concertone în Do Major pentru două viori și orchestră, KV. 190 și Simfonia Nr. 34 în Do Major, KV. 338. Soliști vor fi violoniștii Decebal-Carol Costache (concertmaestrul Orchestrei Operei Brașov) și Bogdan-Alexandru Costache, tată și fiu, care, iată, se întâlnesc, și nu pentru prima oară, pe scena de concert. își dă concursul Orchestra Operei Brașov. Solo violoncel: Ionela Păsăroiu și solo oboi: Andreea Popescu.
Maestrul Ilarion Ionescu-Galați este, fără tăgadă, o legendă a muzicii clasice românești. Muzician de aleasă calitate, spontan, autentic, cu o gestică elegantă, un adevărat profesor de orchestră pe parcursul repetițiilor, acesta este profilul dumnealui. Ilarion Ionescu-Galați a condus sute de concerte și a colaborat cu soliști consacrați precum: Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Lazăr Berman, Dmitri Bașkirov, Rudolf Kerer, Viktor Eresko, Magda Tagliaferro, Ion Voicu, Viktor Tretiakov, Ruggiero Ricci, Viktor Pikaisen, Ayla Erduran, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Daniil Șafran, Costas Cotsiolis, ș.a. A susținut turnee de concerte în SUA, Japonia, Filipine, Singapore, Spania, Italia, Germania, Franța, Grecia, Austria, Suedia, Norvegia, Turcia, Rusia, Bulgaria, Republica Moldova. Recunoașterea meritelor de excepție  ale maestrului Ilarion Ionescu-Galați o constituie distincțiile primite: Diplomă de Onoare a Ministerului Culturii din Turcia, membru de onoare al Academiei „Suzuki” din Tokio, Marele Premiu pentru întreaga activitate – decernat de Colegiul Criticilor Muzicali în mai 2001, titlul de Cetățean de Onoare al municipiilor Brașov, Tg. Mureș și Ploiești. în martie 2010, maestrul a fost onorat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România cu Premiul pentru activitatea dirijorală.
Decebal-Carol Costache este, încă din anul 1998, concertmaestru al Orchestrei Operei Brașov. De asemenea, în paralel, este concertmaestru al „Opera Vox”. Originar din Craiova, el a venit la Brașov în toamna anului 1992 pentru a studia la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania”, pe care o absolvă în 1997, la clasa de vioară a maestrului Ilarion Ionescu-Galați. De-a lungul timpului colaborează cu diverse orchestre din țară (Filarmonicile din Craiova, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Teatrul „Nae Leonard” Galați). Efectuează numeroase turnee în România și străinătate (Italia, Germania, Franța, Spania); cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău și cu Orchestra de Cameră Parma în China, cu Vienna Strauss Philharmonic în Rusia.
Bogdan-Alexandru Costache este un tânăr violonist profesionist cu o carieră solistică internațională în plină dezvoltare. A început să studieze vioara la vârsta de trei ani, ghidat de bunicul și tatăl său. La vârsta de șapte ani își face debutul ca solist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov, îndrumat de prima lui profesoară, Dana Lepădătescu. încurajat de către profesorii Octavian Rațiu și Ilarion Ionescu-Galați, la vârsta de 15 ani părăsește Brașovul pentru a-și continua studiile la București. în 2011 a câștigat o bursă la celebra Royal Academy of Music din Londra, unde a studiat cu prestigiosul violonist român Remus Azoiței, iar în 2018 și-a finalizat studiile postuniversitare la Universitatea „Transilvania” – Facultatea de Muzică din Brașov, la clasa profesoarei Alina Nauncef. în prezent este violonist la Filarmonica din Brașov și invitat permanent al celebrei „Vienna Strauss Philharmonic Orchestra” din Viena, Austria. Cariera solistică a tânărului violonist este în plină ascensiune, în prezent el fiind cotat printre cei mai buni soliști români sub 30 de ani, cu prezențe constante și spectaculoase pe scenele de concert din România, Europa și Asia.
Iată că drumurile celor trei artiști invitați în Concertul Simfonic Extraordinar din 22 februarie s-au intersectat acum mult timp, maestrul Galați marcându-le cariera atât a lui Bogdan, cât și a tatălui acestuia, Decebal Costache. îi vom urmări cu mare plăcere pe toți, profesor și discipoli, în acest eveniment dedicat lui W.A. Mozart, compozitorul omagiat de Opera Brașov pe tot parcursul lunii februarie.
Premiera operei „Ascanio in Alba” a avut loc la 17 octombrie 1771 la Teatro Regio Ducal din Milano. Lucrarea a fost comandată de împărăteasa Maria Tereza în cinstea căsătoriei fiului ei, arhiducele Ferdinand Karl, cu Maria Beatrice d’Este, căsătorie ce a avut loc la data de 15 octombrie 1771. Opera plasează acțiunea pe locul viitorului oraș Alba Longa, lângă Roma, în vremuri mitice. Muzica din „Ascanio in Alba” este o încântare încă de la primele acorduri. Mozart, pe atunci în vârstă de 15 ani, s-a simțit liber să ignore convențiile operei seria și i-a ales formele dintr-o varietate de surse.
Concertone în Do Major pentru două viori și orchestră, KV. 190 – titlul, Concertone, este denumirea italiană pentru un concert mai mare. în lucrare, se simte influența italiană a concertelor grosso de tip baroc italian, cu despărțirea formală dintre soliști și grupul orchestral.
Mozart a terminat de compus Simfonia Nr. 34 în Do Major, KV. 338 pe 29 august 1780.  Deși simfoniile au, în general, patru părți, aceasta are doar trei, lucru specific clasicismului timpuriu. Prima parte este scrisă în formă de sonată, dar dezvoltă multe stiluri și aspecte formale ale unei uverturi italiene. A doua parte a simfoniei, în Fa Major, este scrisă pentru corzi sotto voce, cu viole divizate și un singur fagot, dublând violoncelele și contrabasul. Finalul este tot în forma unei sonate și degajă ritmuri energice de tarantella sau saltarello.

Concertul durează o oră și 45 de minute și are o pauză.

   Preț bilete: 40 lei; 30 lei

Biletele se vând la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului la Sala Patria (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Eveniment susținut de Primăria Municipiului Brașov

 

expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.