‹ Înapoi: Spectacole

Spectacol extraordinar la sfârşit de stagiune: TRAVIATA

Spectacol extraordinar la sfârşit de stagiune: TRAVIATA

Stagiunea 2013 - 2014 a Operei Braşov se încheie în 28 iunie 2014, cu un spectacol extraordinarTRAVIATA de G. Verdi, având invitaţi solişti de excepţie: Aurelia Florian, Cristian Mogoşan (Opera Naţională Cluj), Lucian Petrean, alături de soliştii Operei Braşov: Carmen Topciu, Sonia Hazarian, Mugurel Oancea (debut), Cristian Fieraru, Paul Tomescu, Marian Reşte, Dan Ionescu, Florin Grama (debut)

Dirijor: Giuseppe Carannante (Italia)
Regia: Dumitru Tăbăcaru

Soprana braşoveancă Aurelia Florian, pe acelaşi rol cu Angela Gheorghiu la Opera din Tel Aviv

Socotită „noua Violetta Valery”, soprana Aurelia Florian repurtează succes după succes pe marile scene internaţionale, nu mai departe de sfârşitul lunii aprilie, înlocuind-o, în ultimul moment, pe Sonia Yoncheva în „Traviata” la München şi primind ovaţiile publicului şi critici extrem de favorabile. Anul acesta, a mai interpretat-o pe Violetta Valery pe scena Operei Oviedo din Pamplona, alături de tenorul Jose Bros, dar şi la Deutsche Oper din Berlin.
Născută la Braşov, studiază la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania”, îndrumată de soprana Mariana Nicolesco. Senzaţie a ultimilor ani în arta lirică, Aurelia Florian a strălucit deopotrivă în repertoriul puccinian, ca interpretă a renumitului Triptic (Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi, în Anul Internaţional Puccini), în Mozart („Flautul fermecat” la Palatul UNESCO din Paris la celebrarea a 60 de ani ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) şi în belcanto (Anna Bolena, Maria Stuarda şi Elisabetta I din Roberto Devereux de Donizetti, la Festivalul Darclée).
Aurelia Florian a intrat în atenţia tuturor după ce câştigat Marele Premiu Darclee la Brăila, în 2007, pentru ca, în 2008, să repurteze un succes de anvergură internaţională. Artista a interpretat, în premieră absolută, în Catedrala Saint Michel din Bruxelles şi în Bazilica Saint Christophe din Charleroi partea sopranei din Requiemul compozitorului român Marian Mitea, stabilit în Belgia, Requiem transmis în direct de televiziunea din această ţară. Soprana a fost aplaudată chiar şi de reprezentanţii familiei regale belgiene, prezenţi la spectacol.
La Opera Naţională Bucureşti, Aurelia Florian a fost aclamată în rolurile titulare din „Gemma di Vergy” şi, respectiv, „Parisina d’Este”, opere rare de Gaetano Donizetti, prezentate în premieră absolută în România. „Parisina d’Este” a fost transmisă de televiziunea naţională şi s-a bucurat de un mare succes în reprezentaţiile de la Castelul Peleş din Sinaia. Premiera cu opera „Celan” de Peter Ruzicka la Opera Naţională Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu, dirijată de compozitor a fost, la rândul său, pentru Aurelia Florian un triumf remarcat de presa din ţară şi din străinătate.
În 2011, a câştigat Premiul I la Concursul „Spiros Argiris” din Sarzana, succes urmat de debutul său în „Traviata” la Festivalul de Operă din Sarzana, apoi la Pescara şi Massa Marittima.
Studiază cu soprana Raina Kabaivanska la Instituto Superiore di Studi Musicali „O. Vecchi – A. Tonelli” din Modena.
În octombrie 2012, în cadrul Festivalului Verdi din Parma, se face remarcată interpretarea sa extraordinară în rolul Lida din opera „La Battaglia di Legnano”.
În ianuarie 2013, debutează cu succes în „Luisa Miller” de G. Verdi la Opera din Tel Aviv, sub bagheta dirijorului Daniel Oren. În iunie 2013, se reîntoarce pe scena din Israel pentru a repurta un triumf răsunător în rolul Violettei Valery din „Traviata”. Tot în 2013, cântă în opera „Masnadieri” de G. Verdi în cadrul Festivalului Verdi din Parma, dar şi la Berlin. Acelaşi rol l-a interpretat, în 2014, la Berlin. În acest an, a cântat în „Orfeu şi Euridice” de Glück, în Varşovia la Teatr Wielki.
În stagiunea 2014 - 2015, la Israeli Opera din Tel Aviv, va fi distribuită, alături de Angela Gheorghiu, în rolul Magda din premiera „La Rondine” de G. Puccini, în care va cânta şi şi un alt braşovean, tenorul Marius Brenciu. Acelaşi rol din opera „La Rondine”, de data aceasta regizată de Rolando Villazon, o va duce pe scena de la Deutsche Oper Berlin.
Printre proiectele de viitor ale sopranei Aurelia Florian, intră interpretarea rolului principal din „Traviata” şi la Oslo Opera House din Norvegia, dar şi la Savonlinna Festival din Finlanda.

Tenorul Cristian Mogoşan, aplaudat la scenă deschisă, la Braşov, pentru rolul Canio din „Paiaţe”
Publicul braşovean l-a putut asculta şi aplauda pe tenorul Cristian Mogoşan, recent, interpretând rolul Canio din „Paiaţe” de R. Leoncavallo.
Născut în 1983 la Cluj-Napoca, urmează Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” şi îşi continuă studiile muzicale la Universitatea „Ghe. Dima”, avându-l profesor şi pe tatăl său, baritonul Gheorghe Mogoşan. Şi-a perfecţionat arta interpretativă urmând programul de masterat Stilistica Interpretării Solistice al aceleiaşi facultăţi, sub îndrumarea prof. dr. Ionel Pantea. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Brendel, Mariana Nicolesco, John Norris, Laurent Pillo, Margaret Hoing, Rockwell Blake şi Viorica Cortez.
Palmaresul său cuprinde Premiul I la Concursul de Interpretare al Liedului Românesc – Braşov (2004), Premiul Juriului la Concursul Naţional de Interpretare Vocală „Ionel Perlea” – Slobozia (2004). De asemenea, este câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Hariclea Darclée” - Brăila (2010) şi al aceluiaşi Premiu I la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” (2011). Din partea revistei VIP, primeşte, în 2012, distincţia de Cel mai bun interpret de operă şi, anul următor, Cea mai bună voce masculină de operă în cadrul primei Gale de Operă de la Iaşi (2013).
În prezent este angajat al Operei Naţionale Cluj şi profesor asociat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Este invitat al unor filarmonici şi opere, atât din ţară cât şi de peste hotare. A cântat pe scene din Elveţia, Franţa, Finlanda, Rusia, Israel. Repertoriul său include roluri ca: Don Jose – „Carmen” de G. Bizet; Canio – „Paiaţe” de R. Leoncavallo; Riccardo – „Bal mascat” de G. Verdi; Pinkerton – „Madama Butterfly” de G. Puccini; Rodolfo – „Boema” de G. Puccini; Erik – „Olandezul zburător” de R. Wagner; Alfredo – „Traviata” de G. Verdi; Luigi – „Il tabarro” de G. Puccini; Lensky – „Evgeny Onegin” de P.I. Ceaikovsky; Macduff – „Macbeth” de G. Verdi; Ismaele – „Nabucco” de G. Verdi; Orpheus – „Orfeu în infern” de J. Offenbach; Cassio – „Otello” de G. Verdi; Pang – „Turandot” de G. Puccini. În premieră naţională, a interpretat rolurile Candide din „Candide” de L. Bernstein la Opera Naţională Cluj în 2007 şi Tom Rakewell – „The Rake’s Progress” de I. Stravinsky, la aceeaşi Operă, în 2009. A fost solist în numeroase lucrări vocal simfonice: „Messa Di Requiem” şi „Missa Încoronării” de W.A. Mozart; „Die Schöpfung” - J. Haydn; „Simfonia a 9-a” de L. van Beethoven; „Messa di Gloria” - G. Puccini; „Petite Messe Solennelle” - G. Rossini; „Theresienmesse” - J. Haydn; „Die erste Valpurgisnacht” - F. Mendelssohn-Bartoldi; „Le Deluge” - C. Saint-Saens.

Baritonul Lucian Petrean, îndrăgit la Braşov
Baritonul Lucian Petrean s-a născut în 1975 la Bistriţa. Între anii 1990 - 1999 urmează Seminarul Teologic Ortodox şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În anul 2000 este admis la Studii de Doctorat la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. În 2010 a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secţia Canto, la clasa conf. univ. Dr. Ana Rusu, iar în 2012 a absolvit Cursurile Universitare de Master ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, secţia Canto, la clasa prof. univ. Dr. Gheorghe Roşu.
A susţinut cursuri de Master Class sub îndrumarea tenorului Constantin Nica (Elveţia), a sopranei Laura Niculescu (România), a pianistei Nicoletta Olivieri (Italia) şi a baritonului Alfio Grasso (Italia).
În mai 2010 debutează în rolul Rigoletto din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi în cadrul festivalului „Viva Vox” la Opera Naţională din Cluj-Napoca sub bagheta dirijorului Gheorghe Dumănescu. 
În februarie 2011 susţine un concert la Polenza, regiunea Macerata – Italia sub îndrumarea dirijorului Cristian Sandu. În martie 2011, participă la Concertul Extraordinar susţinut la Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj cu lucrarea „Breve Trittico Mariano” împreună cu mezzosoprana Gabriela Thierry (Mexic), sub bagheta dirijorului italian Maurizio Baldin. În mai 2011 debutează în rolul Tonio din opera „Paiaţe” de Ruggiero Leoncavallo la Opera Naţională din Cluj sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. În noiembrie 2011, la Cluj-Napoca, cântă în spectacolul „Zarzuela Fascinacion” sub bagheta dirijorului Josep Gal (Spania). În martie 2012 debutează în rolul lui G. Germont din opera „ La Traviata” de G. Verdi la Opera Maghiară din Cluj, sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. În iunie 2012 este finalist al Concursului „Quarto Concorso Lirico Internazionale Alfredo Giacomotti” de la Pavia – Italia. În 2013, la Bistriţa, în cadrul Galei Premiilor Culturii Bistriţene primeşte distincţia de „CAVALER AL CULTURII BISTRIŢENE”. În martie 2013, la Filarmonica de la Râmnicu Valcea cântă rolul Rigoletto împreună cu artişti de la Opera din Craiova sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub. 
Este invitat să cânte pe diverse scene lirice din România: Cluj-Napoca, Iaşi, Arad, Botoşani, Suceava, Bistriţa, Carei, Piatra-Neamţ sau Oneşti. La Opera Braşov, a cântat în rolurile principale din „Tosca” de G. Puccini, „Il Trovatore” şi „Rigoletto” de G. Verdi şi „Paiaţe” de R. Leoncavallo, fiind foarte îndrăgit de publicul meloman. A jucat, de asemenea, în cea mai recentă premieră, neconvenţionala producţie„Rigoletto” de G. Verdi, în regia lui Stephen Barlow, de la Opera Naţională Bucureşti.

Dirijorul Giuseppe Carannante, un obişnuit al scenelor din România

Giuseppe Carannante studiază clarinetul la Conservatorul „S. Pietro a Majella” din Napoli, sub îndrumarea lui S. Natale. De asemenea, urmează Accademia Chigiana din Siena. Obţine diplomă în Muzică Corală şi Dirijat de Cor, Dirijat de Orchestră pentru Teatru Liric. A dirijat unele dintre cele mai importante orchestre din Italia. În România, de care se simte legat afectiv, a fost invitat în numeroase oraşe, Bacău, Botoşani, Arad, Craiova, Cluj, ca să amintim doar câteva, dar şi la Chişinău sau Zürich.
La Opera Braşov, a fost apreciat pentru prestaţiile sale dirijorale din „Rigoletto” de G. Verdi de anul acesta, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini sau „Paiaţe” de R. Leoncavallo şi „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni. 
Giuseppe Carannante este preşedintele Asociaţiei Symfonia Mundi, prin care realizează schimburi culturale cu România, Ucraina, dar şi alte ţări.

 

 

Scris joi, 29 mai 2014

Calendar spectacole şi evenimente

loading calendar

Anunţuri

Planul salii joi, noiembrie 12 2009

Vezi toate anunţurile

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov