‹ Înapoi: Spectacole

Bărbierul din Sevilla (Il Barbiere di Seviglia)

Bărbierul din Sevilla (Il Barbiere di Seviglia)

Operă de Gioacchino Rossini 

Sâmbătă, 24 Mai 2014, ora 18.30, Sala Operei

Dirijor: TRAIAN ICHIM
Regia: Carmen Dobrescu
Scenografia: Horia Popescu
Asistent regie: Nermina Damian

Dirijor cor: Ciprian Țuțu

În distribuţie: Carmen Topciu (debut în rolul Rosina); Mihai Irimia (debut în rolul Contelui Almaviva); Adrian Mărcan (Figaro); Cristian Hodrea (rol Don Bartolo) - invitat de la Opera Naţională Cluj; Petru Burcă (rol Don Basilio) - invitat de la Opera Naţională Cluj; Gabriela Hazarian (rol Berta); Marian Reşte (rol Fiorello); Aurel Aron (notarul); Marius Tămăşanu (rol Ambrosio)

Corul şi Orchestra Operei Braşov

Operă bufă. Acţiunea se desfăşoară în Sevilla, la sfârşit de secol XVIII.
Libretul: Cesare Sterbini, după piesa cu acelaşi nume de Pierre Beaumarchais
Premiera: Roma, februarie 1816

Rossini este cel ce deschide era romantismului italian şi aduce o adevărată revitalizare a spiritului teatral. Echilibrul dramaturgic, subiecte simple dar scriitură complexă pentru voci, sunt repere ce vorbesc de genialitatea compozitorului şi de uşurinţa cu care creează capodopere.

Premiera a fost un fiasco, dar ca multe alte asemenea cazuri în istoria operei, „Bărbierul din Sevilla” nu numai că rezistă timpului dar rămâne şi un simbol al operei comice.
Figaro - bărbier, doctor, muzician şi poet… iubit de toată Sevilla, priceput la toate, află că îndrăzneţul Conte Almaviva este îndrăgostit de tânăra, bogata şi frumoasa Rosina. Fata este însă păzită cu străşnicie de tutorele ei, doctorul Bartolo, care intenţionează să se căsătorească cu ea pentru a intra în posesia averii sale. Dar Rosina îl iubeşte pe Conte, care-i cântă serenade sub fereastră. Speranţele Contelui se află în mâinile vicleanului Figaro, care ispitit de aurul promis, devine peţitorul Rosinei în favoarea Contelui. Figaro reuşeşte să împletească o adevărată „pânză de păianjen” şi folosind nenumărate trucuri şi măşti, îi uneşte în final pe cei doi îndrăgostiţi fără speranţe, chiar înainte ca Rosina să devină soţia doctorului Bartolo.

Cu acest subiect comic, o muzică uluitoare, model de concizie şi logică teatrală, „Bărbierul din Sevilla” îşi păstrează neumbrită prospeţimea aproape două secole şi cu siguranţă... mult după.
Cu acest spectacol la Opera Braşov, într-o distribuţie aleasă, cu mari talente recunoscute naţional şi internaţional, cu siguranţă, spectactatorii vor „bifa” o seară înscrisă în rubrica: „alegere perfectă”.

Text prezentare: Cornelia Petre

   Preţ bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni - Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

(Notă: Acest spectacol se joacă cu casa închisă!)

Scris luni, 19 mai 2014

Calendar spectacole şi evenimente

loading calendar

Anunţuri

Planul salii joi, noiembrie 12 2009

Vezi toate anunţurile

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov