‹ Înapoi: Spectacole

„Paiațe” și „Cavalleria Rusticana”, două opere veriste într-un singur spectacol

„Paiațe” și „Cavalleria Rusticana”, două opere veriste într-un singur spectacol

În apropierea Sfintelor Sărbători ale Paștelui, Opera Brașov prezintă sâmbătă, 4 aprilie 2015, la ora 18.30, în Sala Operei, două opere cu un puternic fior dramatic ce se încadrează în curentul verist: „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni și „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo.
Opera „Paiațe” a fost compusă de Ruggero Leoncavallo în anul 1892, pe un libret propriu. Prima reprezentație a avut loc la Milano, în Teatro dal Verme. Se pare că tragica întâmplare a fost reală, petrecându-se în Calabria (Italia), iar judecător la condamnarea actorului ucigaș a fost însuși tatăl compozitorului. Succesul operei a fost enorm, jucându-se imediat după premiera absolută la Dresda, Berlin, Londra, New York, Bordeaux, Paris. În ciuda aprecierii favorabile a publicului, opera nu a fost bine primită de critica de specialitate. Abia în secolul XX, când curentul verist a început să fie cu adevărat apreciat datorită interpretărilor extrem de valoroase ale lui Enrico Caruso și Aureliano Pertile, criticul René Leibowitz remarca forța acestei creații de o rară intensitate expresivă. În distribuția spectacolului de sâmbătă de la Opera Brașov: Valentina Mărgăraș, Cosmin Marcovici, Lucian Petrean, Alexandru Aghenie (debut în rolul Silvio), Cristian Dicu.
Drama pe care o trăiesc personajele din opera „Cavalleria Rusticana” se petrece în ajunul sărbătorilor pascale. Libretul operei, inspirat după nuvela scriitorului Giovanni Verga, este creat de Giovanni Targioni-Tozzetti și Giovanni Menasci. Prima reprezentație a avut loc la Teatrul Costanzi din Roma, în anul 1890. Pietro Mascagni a compus această operă la îndemnul libretistului de Giovanni Targioni-Tozzetti, după ce se publicase în revista „Teatro Illustrato” un concurs componistic de opere într-un act desfășurate într-un decor unic. În câteva luni, opera era creată. Mascagni a aflat că este câștigătorul concursului. Astfel, opera a fost imediat pusă în scenă, jucându-se de câteva ori la rând cu mare succes. Temutul critic muzical Eduard Hanslick a remarcat „talentul proaspăt energic și sincer” al lui Pietro Mascagni. Muzica și desfășurarea acțiunii au o puternică individualitate etnică, acțiunea petrecându-se în Sicilia. Drama pasională se desfășoară rapid, cursiv, cu accente pasionale profunde. În distribuție: Ioana Mărgarit, Cosmin Marcovici, Valentin Marele, Gabriela Hazarian, Cristina Roșu. Conducerea muzicală îi aparține maestrului Adrian Morar, iar regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Dirijor cor: Ciprian Țuțu.
   

   Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei Braşov, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Scris luni, 30 martie 2015

Calendar spectacole şi evenimente

loading calendar

Anunţuri

Planul salii joi, noiembrie 12 2009

Vezi toate anunţurile

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov