‹ Înapoi: Regizori

TABACARU Anda - regizor artistic

TABACARU Anda - regizor artistic

Personalitate reprezentativă a vieţii artistice româneşti, Anda Tăbăcaru-Hogea este născută la Iaşi. A studiat pianul la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din oraşul natal, muzicologia şi compoziţia la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi (promoţia 1986), apoi regia de operă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (promoţia 1995). Este doctor în muzică, cu teza: „Dramaturgia muzicală în opera romantică şi importanţa sa în arta spectacolului liric”.
În perioada 1987 – 1990 a fost regizor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, apoi, până în 2008, regizor la Opera Naţională Română din Iaşi. Din 2008 este regizor la Opera Naţională Bucureşti şi coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul aceleiaşi instituţii.
Dintre spectacolele puse în scenă la Opera Română din Iaşi, enumerăm: „La Traviata” de Giuseppe Verdi (spectacol preluat de TVR), „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach, „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, „Povestea unui soldat” de Igor Stravinski, „I quattro rusteghi” de E. Wolf – Ferrari, „Cosi fan tutte”, de W. A. Mozart, „Nevestele vesele din Windsor” de Otto Nicolai, „Don Giovanni” de W. A. Mozart, „Mefistofele” de Arrigo Boito, „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, „Buddha” de Kazuhiko Onoe (premieră naţională, realizată în colaborare cu Hiroshima Opera Ensemble – Japonia), „Les pêcheurs de perles” de G. Bizet, „I Pagliacci” de Ruggiero Leoncavallo, „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini.
La Opera Naţională Bucureşti a pus în scenă „Mefistofele” de Arrigo Boito (în colaborare cu Opera Naţională Română Iaşi), „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi, „Manon Lescaut” de G. Puccini, „Petrică şi lupul” de S. Prokofiev, „I Capuleti ed I Montecchi” de Vincenzo Bellini, „Le cantatrici villane” de Valentino Fioravanti, „Arald” şi „Golem” de Nicolae Bretan, „Hänsel und Gretel” de Engelbert Humperdinck, „I due Foscari” de Giuseppe Verdi, „Oedipe” de G. Enescu, în cadrul Festivalului Enescu, ediţia a XX-a.
De asemenea, la Galaţi a montat „Rose Marie” de R. Friml, „Il Barbiere di Siviglia” de G. Rossini, „Carmen” de G. Bizet, „La rondine” de Giacomo Puccini, iar în 1996 – „Gondolierii” de Arthur Sullivan la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti.
La Opera Braşov, în 1991, montează, cu mare succes, „My Fair Lady” de F. Loewe, spectacol reluat în 2011. Apoi, în 2012, regizează opereta „Silvia” de E. Kalman, iar în cadrul Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, ediţia a X-a, „Madama Butterfly” de G. Puccini.
La Hiroshima, în Japonia, a montat, „Carmen” de G. Bizet, „La Bohème” de G. Puccini, „Tosca” de G. Puccini şi a susţinut, timp de opt ani, cursuri de măiestrie artistică la Tokio, Hiroshima şi alte oraşe, la care au participat cântăreţi japonezi. La aceste cursuri se adaugă şi un master-class în cadrul Zilelor Muzicale de la Castelneau-Magnoac (Franţa). Pe lângă Japonia, a susţinut turnee în Germania, Elveţia, Austria.
Desfăşoară o bogată activitate componistică – muzică originală şi ilustraţie muzicală, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” şi la Teatrul „Luceafărul” din Iaşi.
Anda Tăbăcaru Hogea a fost profesor asociat al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, compozitor - colaborator al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” şi al Teatrului „Luceafărul” din Iaşi, iar în prezent profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Este câştigătoare a mai multor premii şi distincţii precum: „Cel mai bun spectacol al anului” pentru „Mefistofele” de Arrigo Boito, în 2000, Premiul pentru muzică originală de spectacol (pentru producţia „Rază de soare”, la Festivalul Internaţional de Păpuşi şi Marionete „Gulliver”, Galaţi, 2005). Pimeşte, de asemenea, Premiul Galelor VIP pentru „Contribuţia adusă la dezvoltarea artei lirice - Studioul de operă şi balet «Ludovic Spiess»”.
În 2004, este decorată de preşedintele României cu Meritul cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate.

Calendar spectacole şi evenimente

loading calendar

Anunţuri

Amânare spectacol sâmbătă, iulie 4 2020

Dezmințire vineri, iunie 19 2020

Opera Brașov produce combinezoane de protecție marţi, aprilie 14 2020

Planul salii joi, noiembrie 12 2009

Vezi toate anunţurile

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov