‹ Înapoi: Invitați

PETREAN Lucian - bariton

PETREAN Lucian - bariton

Baritonul Lucian Petrean s-a născut în 1975 la Bistriţa. Între anii 1990 - 1999 urmează Seminarul Teologic Ortodox şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În anul 2000 este admis la Studii de Doctorat la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. În 2010 a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secţia Canto, la clasa conf. univ. Dr. Ana Rusu, iar în 2012 a absolvit Cursurile Universitare de Master ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, secţia Canto, la clasa prof. univ. Dr. Gheorghe Roşu.
A susţinut cursuri de Master Class sub îndrumarea tenorului Constantin Nica (Elveţia), a sopranei Laura Niculescu (România), a pianistei Nicoletta Olivieri (Italia) şi a baritonului Alfio Grasso (Italia).
În mai 2010 debutează în rolul Rigoletto din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi în cadrul festivalului „Viva Vox” la Opera Naţională din Cluj-Napoca sub bagheta dirijorului Gheorghe Dumănescu.
În februarie 2011 susţine un concert la Polenza, regiunea Macerata – Italia sub îndrumarea dirijorului Cristian Sandu. În martie 2011, participă la Concertul Extraordinar susţinut la Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj cu lucrarea „Breve Trittico Mariano” împreună cu mezzosoprana Gabriela Thierry (Mexic), sub bagheta dirijorului italian Maurizio Baldin. În mai 2011 debutează în rolul Tonio din opera „Paiaţe” de Ruggiero Leoncavallo la Opera Naţională din Cluj sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. În noiembrie 2011, la Cluj-Napoca, cântă în spectacolul „Zarzuela Fascinacion” sub bagheta dirijorului Josep Gal (Spania). În martie 2012 debutează în rolul lui G. Germont din opera „ La Traviata” de G. Verdi la Opera Maghiară din Cluj, sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. În iunie 2012 este finalist al Concursului „Quarto Concorso Lirico Internazionale Alfredo Giacomotti” de la Pavia – Italia. În 2013, la Bistriţa, în cadrul Galei Premiilor Culturii Bistriţene primeşte distincţia de „CAVALER AL CULTURII BISTRIŢENE”. În martie 2013, la Filarmonica de la Râmnicu Valcea cântă rolul Rigoletto împreună cu artişti de la Opera din Craiova sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub.
Este invitat să cânte pe diverse scene lirice din România: Cluj-Napoca, Iaşi, Arad, Botoşani, Suceava, Bistriţa, Carei, Piatra-Neamţ sau Oneşti. La Opera Braşov, a cântat în rolurile principale din „Tosca” de G. Puccini, „Il Trovatore” şi „Rigoletto” de G. Verdi şi „Paiaţe” de R. Leoncavallo, fiind foarte îndrăgit de publicul meloman. A jucat, de asemenea, în neconvenţionala producţie„Rigoletto” de G. Verdi, în regia lui Stephen Barlow, de la Opera Naţională Bucureşti.

Foto: Nicu Cherciu

Calendar spectacole şi evenimente

loading calendar

Anunţuri

Amânare spectacol sâmbătă, iulie 4 2020

Dezmințire vineri, iunie 19 2020

Opera Brașov produce combinezoane de protecție marţi, aprilie 14 2020

Planul salii joi, noiembrie 12 2009

Vezi toate anunţurile

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov